Sabi Suriname PO
31 juli 2022

Primair Onderwijs | Sabi Suriname

Ontdek de wereld achter de dingen

Het interactieve online lespakket Sabi Suriname voor het Primair Onderwijs sluit aan bij het museumprogramma Sabi Suriname in het Tropenmuseum Junior, maar kan ook in de klas of thuis gebruikt worden bij lessen over o.a. koloniale geschiedenis bij het vak geschiedenis.

Met deze les leren leerlingen dat Surinamers voorouders in verschillende werelddelen hebben. Ze leren hoe dat zo gekomen is en wat Nederland daar voor rol in speelde. Hiermee leren zij ook dat als mensen zich verplaatsen er dingen zijn die meekomen, dingen die je loslaat en dingen die je kwijtraakt. Leerlingen ervaren dat voorwerpen uit hun eigen familie een verhaal hebben dat het voorwerp betekenis geeft. Voorwerpen kunnen iets vertellen over je eigen familiegeschiedenis.

De les voor het basisonderwijs bestaat uit vijf onderdelen:

  1. Wat weet ik? Een opdracht en een quiz om de voorkennis te testen.
  2. Wie zijn we? Het Sabi Suriname team stelt zich voor met hun familieweb. Leerlingen krijgen de opdracht hun famlieweb te maken.
  3. Getekende Geschiedenis. Na het zien van deze zandanimatie begrijp je de diversiteit van Surinamers met voorouders in verschillende werelddelen. Voor de ontdekkingen in de Wereld achter de Dingen moet dit filmpje bekeken zijn!
  4. Wat kwam mee? Wat kwam mee uit Afrika naar Suriname? Klassikale online opdracht.
  5. Dierbaar familieding. De dierbare dingen van het Sabi Suriname team vertellen hun verhaal. Leerlingen krijgen de opdracht het verhaal van een voorwerp uit hun familie op te schrijven en te tekenen.
Sabi Suriname

De les Sabi Suriname vind je op LessonUp. Lees van tevoren de docentenhandleiding door. Deze is te vinden in het lesplan. Hierin staat de uitleg bij iedere slide. Vervolgens speel je de les af via het digibord. De les kan klassikaal gedaan worden, maar leerlingen kunnen ook individueel op hun device meedoen. Neem van te voren het lesplan door en print de pdf’s van het familieweb en familieding.

Over Tropenmuseum Junior

Tropenmuseum junior is het kindermuseum van het Tropenmuseum, speciaal voor kinderen van 6 t/m 13 jaar. Tropenmuseum Junior werd in 1975 opgericht en staat internationaal bekend om het aansprekende concept: zien, aanraken, beleven en doen. Als je binnenkomt, stap je in een andere wereld: een beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Kom en ervaar het zelf!