Braziliaans carnaval
Vaste activiteit

Feest! – Braziliaans carnaval

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je voorbereiden op het onderwijsprogramma: Feest! Wereldwijd of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Braziliaans carnaval.

Braziliaans carnaval

Ieder jaar vieren mensen over de hele wereld carnaval. Voor katholieke mensen het moment om voor de laatste keer los te gaan voordat de vastentijd begint. In Brazilië is carnaval het grootste feest van het jaar. Brazilianen vieren feest met samba muziek, uitbundige kostuums en praalwagens.

boek

Dit verhaal gaat over Maria die voor de eerste keer echt meedoet met het Braziliaans carnaval. Vanuit de dansschool komt zij te weten hoe carnaval in Rio terecht is gekomen.

potloot

Met Carnaval is je kostuum super belangrijk. In Brazilië worden kostuums versierd met veren en diamanten. Hoe wil jij er uitzien met carnaval? Ontwerp met dit werkblad je eigen carnavalskostuum.

oogje

Ieder jaar op de de laatste dagen van juli is het Zomercarnaval in Rotterdam. Dit feest lijkt veel op het Braziliaans carnaval! Dans en feest mee! Bekijk de vlog van Sam die de voorbereidingen volgt voor het carnaval.

 Schaar

Deze rammelaar is gemaakt van flessendoppen en wordt gebruikt als muziekinstrument. De rammelaar is één van de traditionele instrumenten die in samba-muziek wordt gebruikt. Maak ook een muziekinstrument van materiaal wat je niet meer gebruikt! 

 

De rammelaar die je hier ziet komt uit Pernambuco.

Rammelaar

 muziek

Organiseer nu zelf een feestelijke carnavalsoptocht! Verkleed je en gebruik je eigen gemaakte muziekinstrument in de optocht.

 

Feest! Wereldwijd is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Meer informatie over Feest! lees je hier