Chinees Nieuwjaar
Vaste activiteit

Feest! – Chinees Nieuwjaar

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je voorbereiden op het onderwijsprogramma: Feest! Wereldwijd of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Chinees Nieuwjaar.

Chinees Nieuwjaar

In Nederland wordt door de meeste mensen het nieuwe jaar in de nacht van 31 december op 1 januari gevierd. Maar niet iedereen viert het nieuwe jaar op hetzelfde moment. In China wordt er bijvoorbeeld twee weken lang nieuw jaar gevierd. Tijdens het Chinees Nieuwjaar, wordt er een leeuwendans gedaan die het verhaal verteld van een leeuw die het monster Nian verjaagde.

Kant-en-klare les volgen? Dat kan hier

oogje

Bekijk de video van Lily Jing, ze woont in Den Haag en vertelt je hoe je Chinees Nieuwjaar viert.

boek

Dit verhaal gaat over het monster Nian en de leeuw die hem wist te verjagen. Ook kom je te weten waarom het Chinees Nieuwjaar met vuurwerk en rode lampionnen wordt gevierd!

 hand

Ieder Chinees nieuw jaar staat in het teken van een dier. Zoek op welk dier bij jouw geboortejaar hoort.

schaar

Vouw met deze hand-out en werkblad een eigen leeuw. Voor het vouwen kun je zelf de leeuw inkleuren.

 

symbool eten

Zin in feestelijk hapje? Bekijk de kookvideo in de feestkeuken en leer stap voor stap een smakelijk hapje maken.

Feest! Wereldwijd is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Meer informatie over Feest! lees je hier