Dia de Muertos
Vaste activiteit

Feest! – Día de Muertos

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je voorbereiden op het onderwijsprogramma: Feest! Wereldwijd of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Día de Muertos.

Día de Muertos

In Mexico worden jaarlijks de doden herdacht met een groot feest dat Día de Muertos (dag van de doden) heet. Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar worden spullen verzameld om aan deze doden te geven. Veel families bezoeken het kerkhof om graven schoon te maken en te versieren.

Kant-en-klare les volgen? Dat kan hier

Oogje

Coco, Disney/Pixar 2017, in deze film komt Miguel op mysterieuze wijze terecht op de Dag van de Doden in Mexico. Hij komt dan achter zijn familiegeschiedenis. Op deze dag hebben bijna alle Mexicaanse families een klein altaar in huis. Ze bezoeken ook de graven, met lekker eten en maken muziek voor hun overleden familieleden.

 Handje

Maak samen met alle leerlingen een kleurrijk altaar in de klas. Laat de leerlingen een foto meenemen van iemand die er niet meer is (dit kan ook een huisdier zijn). Plaats op het altaar Afrikaantjes, led waxinelichtjes en laat de kinderen tekeningen maken van de dingen die de overledenen leuk vonden om te doen of graag aten.

BoekDia de Muertos

Alles wat was – Stine Jensen, dit boek gaat over afscheid nemen. Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en diversiteit van verschillende culturen over het omgaan met de dood. Hier komt onder andere ook Día de Muertos in terug.

 Schaar

Een van de meest voorkomende skeletten is ‘La Calevera Catrina’ (de elegante schedel). Zij werd in 1910 getekend door Jose Guadalupe Posada. ‘La Calevera Catrina’ is een rijke upperclass vrouw met een grote hoed, een slank figuur en een mooie jurk. Hiermee wilde Jose laten zien dat ook mensen met veel geld ooit zullen sterven. Tijdens Dia de Muertos zie je haar overal. Met het werkblad maak je eigen Catrina trekpop of een muzikant uit de film Coco.

 Muziek

Organiseer een Dag van de doden feestje! Verkleed jezelf in stijl, dans op Mexicaanse muziek en eet snoep-skeletjes! Schmink tips vind je hier. Halloween moet je niet verwarren met Dia de Muertos. Halloween is van oorsprong een Keltisch feest en wordt vooral in Amerika gevierd. Hierbij komen de geesten en spoken naar de aarde om mensen bang te maken. Tijdens Dia de Muertos wordt de tijdelijke terugkomst van de ziel van overleden geliefden gevierd.

 

symbool eten

Zin in feestelijk hapje? Bekijk de kookvideo in de feestkeuken en leer stap voor stap een smakelijk hapje maken.

Feest! Wereldwijd is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Meer informatie over Feest! lees je hier