freedom-talk-2
13 juni 2021

Freedom Talk #2

De online serie Freedoms Talks gaat over creatieve vormen van verzet in het slavernijverleden en het heden. We gaan op zoek naar verhalen die we nog niet goed kennen. Verhalen over minder bekende verzetshelden, vrouwen in verzet, het Antilliaanse Tambú feest en de Surinaamse Du worden aan het licht gebracht. Op welke manieren ging men in verzet? Was dit stil of luid, verborgen of in alle openheid? Wat zijn onbekende vormen van verzet, welke personen zijn erbij betrokken? Ook kijken we in elke aflevering samen met onze gasten naar het heden en de toekomst. Moderator Nicole Terborg (journalist, presentator en debatleider voor radio, televisie en op het podium) gaat in deze serie in gesprek met verschillende sprekers die vandaag de dag deze thema’s vertegenwoordigen. 

In de tweede Freedom Talk op zondag 13 juni hebben we het over hoe muziek een creatieve vorm van verzet kan zijn. Als voorbeeld nemen we de Tambú. Deze muziekvorm is een mix van muziek, dans en zang en werd op de Antillen gebruikt om het zware leven op de plantage en de gruwelijkheden van het slavenleven te bezingen. In recentere tijden zijn met name ook politieke ontwikkelingen een thema. Maar Tambú is ook het medium om maatschappelijke figuren op de hak te nemen, elkaar aan te spreken op acties of aan te moedigen tot acties. Het biedt een podium aan artiesten om zich door middel van beeld en taal te laten uiten over diverse actuele maatschappelijke thema’s. We leggen ook een link naar het heden; wie zijn de verzetsartiesten van vandaag? Aanwezig bij het gesprek zijn Kunta Rincho; cultureel maatschappelijk ondernemer, muzikant en anti racisme-activist en Vernon Chatlien; percussionist, componist en onderzoeker naar Tambú erfenis. 

Zondag 13 juni | 15:00 uur

Je toegangsbewijs reserveren voor de online Keti Koti maand kan via deze pagina en de prijs bepaal je zelf. Met een Keti Koti ticket heb je toegang tot bijna alle online activiteiten in de hele maand juni!  

freedom-talk

Kijk Freedom Talks #2 hieronder terug