MUSEUM VAN - Kenny B
Persbericht:

Afrika Museum zowel binnen als buiten museummuren succesvol in 2017

Het Afrika Museum kijkt terug op drie succesvolle tentoonstellingen en evenaart met 62.000 bezoekers het bezoekersaantal van 2016. Dat was mede te danken aan een uitgebreid zomerprogramma in het buitenmuseum, diverse evenementen en volop activiteiten in de kerstvakantie. Ook buiten de museummuren viel het Afrika Museum dit jaar op. Maar liefst 50.000 mensen bezochten de mini musea van het MUSEUM VAN-project waarin het Afrika Museum een prominente plek innam.

Hoogtepunten van 2017

De tentoonstellingen CARNAVAL (t/m 26 maart), WERELD VOL VEREN (mei t/m september) en WORLD PRESS PHOTO (nu te zien) lieten het publiek op verschillende wijze kennis maken met de unieke diversiteit van de wereld. Ook in het buitenmuseum kwam het publiek deze zomer aan de hand van het werken met leem op een levendige manier van alles te weten over verschillende Afrikaanse landen en het leven van de lokale bevolking. Een zeer succesvol programma dat in de zomer van 2018 een vervolg krijgt en dan verder wordt uitgebreid. De jaarlijkse evenementen AFRICA NOW FESTIVAL en het KETI KOTI FESTIVAL droegen mede bij aan een meer hedendaagse blik en waren met een nog hoger bezoekersaantal dan vorig jaar een groot succes.

Het Afrika Museum was dit jaar niet alleen in Berg en Dal te vinden, maar reisde het land door langs de stations van Leiden, Arnhem, Utrecht en Zwolle. Floortje Dessing, Kenny B, Soufiane Touzani en Filemon Wesselink selecteerden in het museumdepot hun favoriete objecten uit de collectie en brachten deze verborgen schatten naar het publiek op de stations Leiden, Arnhem, Utrecht en Zwolle, waar een glazen wachtruimte op een perron was omgebouwd tot een mini museum. Maar liefst 50.000 mensen kregen op deze bijzondere wijze een inkijk in de uitgebreide collectie van het Afrika Museum, Tropenmuseum en Museum Volkenkunde.

Recordjaar voor Nationaal Museum van Wereldculturen

Het Nationaal Museum van Wereldculturen, waar het Afrika Museum samen met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde deel van uit maakt, brak in 2017 opnieuw een record. Voor het derde jaar op rij nam het totaal aantal bezoekers toe en werden samen meer mensen bereikt dan ooit tevoren: 444.000 bezoekers (2015: 391.500 en 2016: 419.000 bezoekers).

Het NMVW gaf ook in 2017 weer invulling aan diens missie om te inspireren tot wereldburgerschap met onder andere congressen en tentoonstellingen over maatschappelijk relevante onderwerpen als kolonialisme, slavernijgeschiedenis, gender, Marokkaanse straatcultuur, buurt- en communityprojecten, speciale programma’s voor en met vluchtelingen, en een groot aantal samenwerkingen met andere culturele en maatschappelijke instellingen. Ook binnen de museumsector nam NMVW zijn verantwoordelijkheid. Het nam de collecties van het inmiddels gesloten Aboriginal Art Museum (Utrecht) en Nusantara (Delft) onder zijn hoede. En dankzij het ontwikkelen van een unieke samenwerkingsovereenkomst, die op 1 mei in werking trad, maakte het NMVW een nieuwe toekomst mogelijk voor het in zwaar weer belandde Wereldmuseum Rotterdam. Het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum en Wereldmuseum behoren nu tot een enkele familie – een unieke constructie in ons culturele bestel.

Noot voor redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de PR afdeling:
Maarten Jeukens of Karin Flierman
T. 088 0042 800