ganesha
Persbericht:

Restitutieverzoek Indonesië ingediend bij OCW

NMVW ziet uit naar de vervolgstappen, en werkt uiteraard graag mee aan het verzoek

Het gaat hierbij om onder meer vier Singosaribeelden, objecten meegenomen tijdens de Lombokexpeditie, een koran van verzetsstrijder Teuku Umar en een kris van Puputan Klungkung.

NMVW heeft de herkomst van deze objecten reeds onderzocht, de rapporten ervan liggen klaar. Ook zijn de objecten besproken tijdens het verkennend bezoek onlangs van OCW aan Indonesië. 

Marieke van Bommel, algemeen directeur van het NMVW: “Na jaren van voorbereiding en verkennen is het mooi te zien dat er een formeel verzoek vanuit de staat Indonesië is ingediend. Op een belangrijk moment ook, nu de overheid als eigenaar van de collectie beleid ontwikkelt en implementeert met de adviescommissie, zoals beschreven in de Beleidsvisie collecties uit een koloniale context. We zien uit naar de vervolgstappen, en werken uiteraard graag mee aan het verzoek.”

Van Bommel vervolgt: “Overigens gaat het ons om meer dan teruggave en zijn we in gesprek met Indonesië ook op hoe we samen verder kennis kunnen delen en samenwerken ook voor toekomstige omgang met collectie en vertellen van geschiedenis in meer perspectieven.”