Wayne Modest, Research Center

Onderzoek

Wereldmuseum Amsterdam, Wereldmuseum Berg en Dal en Wereldmuseum Leiden (voorheen het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde) en het Wereldmuseum rotterdam presenteren het Research Center for Material Culture (RCMC), een instituut voor collectiegerelateerd wetenschappelijk onderzoek van internationaal topniveau.

Research Center for Material Culture

Het RCMC is een instituut voor collectiegerelateerd wetenschappelijk onderzoek van internationaal topniveau. Het RCMC vormt een hub voor een interdisciplinair netwerk van partnerinstituten, academici, conservatoren, makers en activisten van over de hele wereld.

Onze eigen gezamenlijke collectie van de 4 musea met maar liefst 375.000 objecten en 750.000 foto’s vormt het werkveld van het Research Center for Material Culture. Onderzoek naar deze collecties was voorheen versnipperd over universiteiten, musea en instituten. Het Research Center heeft het wetenschappelijk onderzoek naar materiële cultuur gebundeld en vormt daarmee het eerste onderzoekscentrum op dat gebied in Europa.

Onderzoeksthema's en projecten

De programma’s en onderzoeksprojecten van het RCMC richten zich op de historische en comtemporaine betekenis van onze collecties en de nationale- en wereldgeschiedenis waar deze deel van uitmaken. Maar ook in het bijzonder op de actuele maatschappelijke vraagstukken rondom onderwerpen als erfgoed, culturele identiteit en eigendom, die de voorwerpen uit de collectie stuk voor stuk oproepen. 

Bekijk hieronder de video waarin onder andere Wayne Modest (de directeur van het Research Center) vertelt over de ambitie en de activiteiten van het onderzoeksinstituut.

Congressen en events

Jaarlijks organiseert het Center diverse congressen en biedt het verschillende onderzoeksbeurzen en research associate posities aan. Onze congressen en events zijn confronterende en inspirerende verkenningen van hedendaagse vragen van musea en materiële cultuur.

Een van de projecten waar het RCMC zich mee bezig houdt is (SWICH): Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage: Ethnography, Museums of World Culture and New Citizenship in Europe. Het is een vierjarige samenwerking tussen tien instellingen in Europa en wordt gesubsidieerd vanuit het Creative Europe programma van de Europese Unie. Het project onderzoekt de rol die etnografische en wereldculturen musea kunnen spelen in processen van burgerschap en deel uitmaken van het hedendaagse Europa.

Meer weten?

Wil je meer weten over het RCMC? Bezoek dan de website of ga naar de Facebook page.

domain all affiliates
Off