papel-picado-kerstboom

Maak je eigen Mexicaanse kerstslinger

Rond kerst wapperen er papieren slingers met uitgeknipte kerstbomen in de straten van Mexicaanse steden en dorpen. Maak ook je eigen slinger voor de feestdagen!

Over de activiteit

Duur van de activiteit: ongeveer 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐

Papel picado

Het maken van papieren slingers met uitgeknipte figuren is een Mexicaanse kunstvorm: papel picado. Voor elk feest worden er andere figuren uit het papier geknipt. Zo hangen er op het Mexicaanse dodenfeest, Día de Muertos, papieren slingers met bloemen en doodshoofden, op bruiloften slingers met bruidsparen en bruiloftstaarten, enzovoorts.

papel-picado-collectie
Papel picado uit de collectie. Collectienummer: RV-4880-129c

Ook met kerst hangen er papel picado slingers in de straten; met kerstbomen, vredesduiven, sneeuwvlokken en kerstklokken. Deze traditie van papel picado is terug te voeren op de Azteken. Zij versierden beelden, altaren en begraafplaatsen met een slingers gemaakt van vlaggen van amatl. Amatl is papier gemaakt van boombast.

papel-picado-sneeuwvlok

Zelf aan de slag

Download hieronder de werkbladen en print deze uit om een mooie papel picado slinger te maken van een kerstboom of sneeuwvlok!

In de hand-out vind je de uitleg. Deze hand-out is voor het maken van een slinger met een bloem, maar het principe van vouwen en knippen is voor alle designs hetzelfde.

Instructiefilmpje: Maak een papel picado slinger