Africa Now festival, Afrika Museum
10 mei 2018

Africa Now festival 2018

Ontdek hedendaags Afrika tijdens het AFRICA NOW FESTIVAL

Prikkel je zintuigen en maak kennis met de culturele rijkdommen waar het continent Afrika zo bol van staat.

Programma

Afrika bruist van de creativiteit en er is momenteel van alles gaande op het gebied van design, fashion, kunst en cultuur. Ontdek hedendaags Afrika door een uitgebreid programma met kunst, mode, literatuur, film en muziek. Luister naar internationale live muziek en ontmoet kunstenaars met Afrikaanse roots uit Nederland. De tentoonstelling Afrotopia met hedendaagse fotografie van de fotobiënnale uit Bamako, Mali, laat zien wat er gaande is op het gebied van fotografie. AFRICA NOW is er voor iedereen en alle leeftijden.

Wil je je aanmelden als marktkraamhouder voor de Afrikaanse Markt? Klik hier voor meer informatie www.afrikamarkt.nl.

Koop hier online je kaartjes voor Africa Now
Busvervoer vanaf Nijmegen CS

MUZIEK

Underpants

Underpants is een van de bekendste dansfeestjes in Nijmegen e.o. en zorgt voor de muzikale opening van Africa Now. Verwacht van de DJ een eclectische mix van Afro, Soca, Zouk, Funana, Coledeira en Bubblegum!
12.00 – 13.45 uur । luifelpodium

Africa Now - Underpants - Afrika Museum

Shabaaz Mystic

De Congolese rapper en spoken word artiest Shabaaz is een griot van de moderne tijd. Dit is in West-Afrika een dichter, lofzanger en muzikant en wordt beschouwd als bewaarder en verteller van tradities en geschiedenis. Zijn muziek is een smakelijke mix van traditionele en hedendaagse sounds: kora, balafon, Congolese en Malinese percussie en stedelijke vibraties.
13.45 – 14.30 uur । hoofdpodium

Africa Now - Shabaaz Mystique - Afrika Museum

DJ Dynamite

Afro Beat neemt de hele wereld over! Ontstaan in de jaren ’70 in Nigeria is het muziekgenre nu populair in heel Afrika en ver daar buiten. DJ Dynamite groeide in korte tijd uit tot een begrip in de Afrobeat-scene in Europa. Hij toert door alle grote steden en heeft grote bijdrage geleverd aan de promotie van het Afro Beat-genre.
14.30 – 15.30 uur en 16.30 – 17.30 uur luifelpodium

Africa Now - DJ Dynamite - Afrika Museum

Paco Diatta

Geboren met een grote liefde voor muziek zingt Paco Diatta over zijn land Senegal op het ritme van de opzwepende stijlen van afrobeat, reggae en zouk. In eigen land scoorde hij vele hits en begeleidt hij bekende artiesten zoals Youssou N’Dour. Op zijn allernieuwste album ‘C’est Comme Ça’ creëerde hij zelfs een nieuwe stijl: Afrotronix, een mix tussen Afro en Electro.
15.30 – 16.30 uur hoofdpodium

Africa Now - Paco Diatta - Afrika Museum

Tabanka

De Kaapverdiaanse groep Tabanka brengt een eigen interpretatie van de funaná, een swingende en energieke muziekstijl van het Kaapverdiaanse eiland Santiago. Funaná is de muziek van de nazaten van de tot slaafgemaakte mensen, gemixt werd met pop en jazz. Na de onafhankelijkheid (1970) ging deze muziek deel uitmaken van de Kaapverdiaanse identiteit. Tabanka staat bekend om hun stomende shows waarbij stilstaan geen optie is.
17.30 – 18.45 uur hoofdpodium

Africa Now - Tabanka - Afrika Museum

WORKSHOPS

Magische patronen uit Marokko

Marokkaanse mozaïeken bestaan uit de prachtigste patronen. Ontdek telkens weer nieuwe patronen door te draaien aan de caleidoscoop. En het leukste is, deze maak je helemaal zelf!
12.00 – 18.30 uur Kiwanda 4+ aanschuiven mits er plaats is

Africa Now - Marokkaanse patronen - Afrika Museum

Afro Yoga

Afro Yoga mixt bewegingen uit verschillende dansen met meditatieve yogaseries, waarbij wordt gedanst en gezongen. Voel de vibes van de muziek van de Mozambikaanse zanger Neco Novellas en werk aan je ademhaling, kracht en flexibiliteit.
12.30 – 13.15 uur । hoofdpodium
14.00 – 14.45 uur । grasveld achter de houten villa

Africa Now - Afroyoga - Afrika Museum

Workshop Waterdrums

Bespeel met zachte stokken een kalebas die in het water ligt en creëer een eigen toonsoort. Onder leiding van de muziekdocent van Jambo Afrika ontstaat er een bijzonder waterorkest.
13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 en 18.00 uur grasveld naast Kiwanda  Leeftijd 4+ 30 minuten

Africa Now - Waterdrums - Afrika Museum

Afro Dance | Serge Koffi

Sinds hij kan lopen draait het voor dansdocent Serge Koffi om dansen. Tijdens zijn jeugd in Ivoorkust leerde hij traditionele dansen. Nu reist Serge de hele wereld over met zijn eigen mix van diverse Afrikaanse danstijlen. Stap met Serge de dansvloer op om deze energieke en krachtige dansstijl onder de knie te krijgen.
13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur Ghana woonerf 6+ 30 minuten

Africa Now - Serge Kofi - Afrika Museum

Serge Kponton en Richard Kofi
Wie de film ‘Black Panther’ heeft gezien is bekend met het begrip Afrofuturism: een sciencefiction genre waarbij Afrikaanse wetenschap en een zwart perspectief centraal staan. Kunstenaars Serge Kponton en Richard Kofi nemen je mee in hun ruimteschip, waarmee zij door tijd en ruimte kunnen reizen. 
Als bezoeker kun je bijdragen aan dit kunstwerk door jezelf in astronautenkostuum te tekenen. 
12.00 – 18.30 uur । Ghana woonerf

Mode Illustratie | George Adegite

Vandaag een unieke kans om door deze jonge modeontwerper geportretteerd te worden. Kies een outfit van zijn nieuwe collectie genaamd: ‘Lagosian Athletes’, en hij maakt hier een digitale illustratie van.  George kleurt de tekeningen en maakt meteen een afdruk voor je. Wees er snel bij en meld je bij George aan, er is voor ca. 40 mensen plaats. 
12.00 – 18.30 uur । Ghana woonerf
Afrika Museum, George Adegite.

MODE

Model for a day met L’Origine

Altijd al model willen worden? Vandaag kun je ‘model for a day’ zijn en je laten fotograferen in een outfit van L ‘Origine. Wordt jouw foto als winnaar gekozen, dan mag je de outfit houden! Jeffrey Mensah, Dyllan Ahinful en Dan Afrifa uit Amsterdam Zuid-Oost timmeren flink aan de weg met hun modelabel L’ Origine en online platform Koboeworld. Hierin combineren zij hun Ghanese roots met hun interesse in mode, muziek en sport en showen zo een hedendaags beeld van Afrika.
12.00 – 18.30 uur Palaverhuis alle leeftijden

 

Africa Now - L'origine - Afrika Museum

Designs by Mariana

Maak met Mariana Ngombo Zinga je eigen modeaccessoires; van designoorbellen tot haarband of een sleutelhanger. Mariana is een jonge onderneemster met roots in Angola. Onder de naam ‘Designs by Mariana’ ontwerpt ze kleding met een Afrikaans tintje.
12.00 – 18.30 uur grasveld bij luifelpodium 4+ aanschuiven mits er plaats is eigen bijdrage 1,50 p.p.

Africa Now - Designs by Mariana - Afrika Museum

Carmen Hogg: stijl en fashion in grootstedelijk Afrika

‘African fashion’ is een term die de laatste jaren trending is; maar bestaat er zoiets als ‘African fashion’ en hoe ziet het eruit? In haar keynote neemt stijlantropoloog Carmen Hogg ons mee door grootstedelijk Afrika aan de hand van trends, (culturele) stijlitems én smaakmakers die vandaag de dag de (inter)nationale en lokale fashion scenes kleuren.
16.45 – 17.30 uur auditorium 15+

Africa Now - Carmen Hogg - Afrika Museum

BEAUTY

Hand of Fatima Henna Art

Hennaversieringen worden toegepast onder diverse bevolkingsgroepen in Afrika. Van oudsher is het beschilderen met henna niet alleen een schoonheidsritueel, maar ook een viering van het leven en een spirituele zegening. Fatima Oulad Thami, Hand of Fatima, is een Henna kunstenaar van internationale allure. Vandaag heb jij de kans om zelf te ervaren hoe mooi deze versieringen zijn, kom langs bij haar Henna Lounge & get yourself hennafied!
12.00 – 18.30 uur Lesotho woonerf alle leeftijden eigen bijdrage vanaf 2,50 p.p.

Africa Now - Hand of Fatima Henna Art - Afrika Museum

Haarvlechten

Laat je onder handen nemen door de haarvlechtsters en maak jouw festivallook compleet met gekleurde vlechtjes en kraaltjes.
12.00 – 18.30 uur Lesotho woonerf alle leeftijden eigen bijdrage 2,00 p.p.

Africa Now - Haarvlechten - Afrika Museum

LITERATUUR

Boekconversatie ZWART 

Onlangs verscheen het boek ZWART, een bundel met Nederlandstalige verhalen door Afro-Europese schrijvers en samengesteld door Vamba Sherif en Ebissé Rouw. De bijdragen zijn vrijgevochten, geëngageerd en geestig en tonen eens en voor altijd dat zwart zijn veel meer is dan alleen een huidskleur. Tijdens de boekconversatie over ZWART, bespreken wij de relevantie, impact en het belang van het boek. Hoe verhoud je je als zwarte schrijver tot een witte literaire wereld? Wat is identiteit in deze context? Hoe beweeg je je tussen verschillende culturen?

Opening 
Inleiding door Vamba Sherif en Ebisse Rouw
Readings door Ahmed Al Malik
Readings door Olave Nduwanje
14.00 – 14.45 uur auditorium alleen voor volwassenen

Deel II:
Readings door Vamba Sherif
Panel discussie waarin we onderzoeken en ontdekken wat literatuur van de Afrikaanse diaspora is en wat we nu kunnen leren van deze literaire denkers.
Afsluiting 
15.00 – 15.45 uur auditorium alleen voor volwassenen

Beide programma onderdelen zijn ook los van elkaar te volgen.

Africa Now - Boekconversatie Zwart - Afrika Museum

RONDLEIDING

Afrotopia Tours

Een unieke kans om de tentoonstelling Afrotopia op een hele bijzondere manier te bekijken! Ga op Afrotopia Tour samen met verhalenverteller en stadsdichter Onias Landveld en woordkunstenaar Rellie Telg. Onias en Rellie geven ieder bij verschillende foto’s in hun eigen stijl een persoonlijke reflectie op het werk.
13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur । verzamelen op Ghana woonerf bij de waterput । 12+
 

Africa Now - Afrotopia Tours - Afrika Museum

VERHALEN

Baba de verhalenverteller

Verhalenverteller Baba heeft het verhalen vertellen met de paplepel ingegoten gekregen. In zijn geboorteland Nigeria was zijn vader ook verteller en als kind luisterde Baba naar al zijn verhalen. Welke verhalen zijn Baba het meeste bijgebleven?
12.00, 13.30, 15.00, 16.30 en 18.00 uur । Mali woonerf । 4+ । 20 minuten

Africa Now - Baba verhalenverteller - Afrika Museum

Soufiane Moussouli

Theatermaker en storyteller Soufiane Moussouli is geboren in Nederland, maar eigenlijk Marokkaan. Of toch ook weer niet. Soufiane neemt zijn publiek mee naar Marokko en vertelt over zijn opa die zijn gebit verloor in de zee.
12.45, 14.15, 15.45 en 17.15 uur । Mali woonerf । 6+ । 20 mintuen

Africa Now - Verhalenverteller Soufiane Moussouli - Afrika Museum

FILM

Afripedia

Afripedia is een documentaireserie van het Zweedse Afro-collectief Stocktown. Vandaag kun je drie afleveringen bekijken. Maak kennis met de uitgesproken muzikanten en straatartiesten (inclusief BMX stunters) in Ghana, de baanbrekende ontwerpers, fotografen en dansers in Senegal en de ontketende kudoro-revolutie in Angola.
13.15 (Ghana), 16.00 (Angola)en 17.45 uur (Senegal) । Auditorium । 10+ । 28 minuten

Africa Now - Afripedia - Afrika Museum

MARKT

Gezellige markt met bijzondere producten die gemaakt zijn in Afrika of een link met dit continent hebben. Denk aan handgemaakte sieraden, tassen en sjaals, kleding, kunst, woonaccessoires en originele cadeautjes. Uiteraard kun je ook genieten van de Afrikaanse keuken!
12.00 – 19.00 uur 
 evenementenwei
 
Africa Now - Markt - Afrika Museum