The Body Won't Close
13 mei 2023

Filmvertoning 'The Body Won't Close'

Ons lichaam is poreus. We kunnen het zien als open, verstrikt in de wereld. Of we kunnen het juist als gesloten beschouwen. In Bahia (Brazilië) koesteren mensen een lichaam dat gesloten is: een fort dat in staat is om de krachten van het kwaad uit te sluiten. Maar ondanks dergelijke inspanningen weten Bahiaanse mannen heel goed dat de beste dingen in het leven vereisen dat hun lichaam wijd open staat.

Verder op deze pagina kun je een plek reserveren voor de documentairevertoning. Tickets kosten € 2,50 (exclusief museum entree).

The Body Won't Close is een intieme, zintuigelijke reis door (queer) Brazilië. De film toont het dilemma van het menselijk lichaam op poëtische wijze. Het lichaam als poreus bouwwerk dat onlosmakelijk verbonden is met de aarde. De legende gaat dat Besouro Mangangá, een capoeirameester die alle magie uit Bahia gebruikt om zijn lichaam volledig te sluiten. Geen mes of kogel zou zijn huid kunnen doorboren. Maar dan sturen zijn vijanden een prachtige vrouw zijn kant op, in de wetenschap dat magische beschermingen door de kracht van een vrouw verbroken kunnen worden.

Jonge mannen reflecteren op het verhaal van Besouro Mangangá. Ze praten over de gevaren in deze wereld en hoe zij eindeloos balanceren tussen het afschermen van deze gevaren om te overleven aan de ene kant, maar toch een manier zoeken om zich bloot te geven voor al het moois van deze wereld.

 

Mattijs van de Port is filmmaker en visueel antropoloog. Hij deed veldwerk in Servië, Nederland en sinds 2001 in Brazilië. Het is de auteur van drie monografieën en maakte verschillende films, waaronder Saborear Frutas Brasileiras (2013) en de essayfilms The Possibility of Spirits (2016) en Knots and Holes (2018), die werden geselecteerd voor vele etnografische filmfestivals over de hele wereld.

 

Zaterdag 13 mei | 14:00 - 15:15 uur | Expo 2 | leeftijd 16+ | € 2,50 entree | max. aantal deelnemers 100

:host { --enviso-primary-color:#00AAA0; --enviso-secondary-color: #00AAA0; font-family: Arial; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #DDF4F2; }
Trailer 'The Body Won't Close'