freedom-talk-1
6 juni 2021

Freedom Talk #1: Stille Heldinnen

De online serie Freedoms Talks gaat over creatieve vormen van verzet in het slavernijverleden en het heden. We gaan op zoek naar verhalen die we nog niet goed kennen. Verhalen over minder bekende verzetshelden, vrouwen in verzet, het Antilliaanse Tambú feest en de Surinaamse Die worden aan het licht gebracht.

Op welke manieren ging men in verzet?

Was dit stil of luid, verborgen of in alle openheid? Wat zijn onbekende vormen van verzet, welke personen zijn erbij betrokken? Ook kijken we in elke aflevering samen met onze gasten naar het heden en de toekomst. Moderator Nicole Terborg (journalist, presentator en debatleider voor radio, televisie en op het podium) gaat in deze serie in gesprek met verschillende sprekers die vandaag de dag deze thema’s vertegenwoordigen. 

Vrouwen in verzet | verleden

Als we het over vrijheidsstrijders hebben, dan gaat het vaak over mannen. In de eerste Freedom Talk op zondag 6 juni kijken we juist naar vrouwen in verzet. Vrouwen gebruikten vooral ‘verborgen’ vormen van verzet tijdens de slavernij om in opstand te komen tegen hun situatie. Wat waren de manieren van vrouwen om in verzet te komen? Aspha Bijnaar vertelt over de rol van de vrouw tijdens de emancipatiestrijd van de tot slaafgemaakte.

Vrouwen in verzet | heden

Ook nu hebben vrouwen die zich vooral staande moeten houden in een wit gedomineerde mannen wereld en tegen de gevestigde orde ageren. Nathalie Nede is een politicus uit Arnhem die beladen thema’s als ongelijkheid, discriminatie en racisme aan het licht brengt en grote veranderingen tot stand weet te brengen. Hoe ziet zij de rol van vrouwelijke verzetshelden? In het gesprek hebben we het ook over de toekomstvisie van de sprekers. Wat zijn de lessen die we meenemen? 

Tot slot zal Rellie Telg een performance verzorgen waarin ze elementen van dit verleden in haar werk geïntegreerd heeft en gaan we in gesprek over de kracht van verzet. 

Zondag 6 juni | 15:00 uur  

Je toegangsbewijs reserveren voor de online Keti Koti maand kan via deze pagina en de prijs bepaal je zelf. Met een Keti Koti ticket heb je toegang tot bijna alle online activiteiten in de hele maand juni.

freedom-talk