Keti Koti festival
17 juni 2023

Keti Koti festival 2023

Dit evenement vond plaats op zaterdag 17 juni 2023.

Keti Koti in het Sranantongo, Kadena Kibrá in het Papiaments, Gebroken Ketenen in het Nederlands. Tijdens dit festival staan we stil bij ons gezamenlijk slavernijverleden. We herdenken het verleden en kijken samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken. Markeer zaterdag 17 juni 2023 in je agenda, van 13.00 tot 20.00 uur, in het Afrika Museum (Berg en Dal).

Bekijk hier het tijdschema van het festivalprogramma.

Tickets zijn hieronder te bestellen.

.enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: block !important; } :host { --enviso-primary-color:#00AAA0; --enviso-secondary-color: #00AAA0; font-family: Arial; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #DDF4F2; }

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Pas in 1873 werd men ontbonden van de dwangarbeid op de plantages in Suriname en waren de tot slaaf gemaakten echt vrij. In 2023 is dat 150 jaar geleden. Dat maakt dit herdenkingsjaar en het festival bijzondere edities.

Keti Koti/Kibra Kadena, de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, herinnert ons aan het belang om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. We mogen niet vergeten dat de rijkdom van Nederland deels is vergaard door eeuwenlange koloniale overheersing en slavernij. Het Keti Koti festival in het Afrika Museum wordt twee weken eerder georganiseerd. We staan dan stil bij het verleden, maar kijken ook naar het heden en de toekomst.

Het festivalprogramma is compleet!

Untold x Black Harmony

Winti muziek- en dansvoorstelling 'Mama Aisa'. In deze Wintishow staan Mama Aisa en de voorouders centraal. Mama Aisa, de moeder van de natuur, staat door klimaatverandering onder druk. Tijdens de show wordt moeder aarde bedankt en bewustzijn bij het publiek gecreëerd over hoe wij vandaag en in de toekomst met de aarde moeten omgaan. Daarbij wordt de rol van de andere Winti ook benadrukt.

Untold x Black Harmony
Untold x Black harmony (foto: Les Adu)

Ronald Snijders

Ronald Snijders is de meest swingende fluitist van Nederland. Hij won onlangs de Boy Edgarprijs, de hoogste Nederlandse prijs voor jazzmuziek. Ronald Snijders combineert in zijn creatieve band de roots van Suriname met funk, jazz, afro en andere wereldmuziek. Overal waar hij optreedt is het publiek enthousiast en begint mee te dansen met de muziek. De musici van de Ronald Snijders band zijn Robby Alberga -gitaar, Franklin Caesar- sax, Randy Winterdal -bas, Walther Muringendrums en Giovanni Essed en Cherish Snijders Surinaamse percussie.

Ronald Snijders
Ronald Snijders, foto door Cor Brakel

Atlantic Crossing Ensemble

Het Atlantic Crossing Ensemble, maakt een trans-Atlantische muzikale reis vanuit de Afrikaanse westkust, via Kaapverdië naar de Caraïben en Zuid-Amerika o.l.v. Michael Simon. Het ensemble is opgericht door musicus en artistiek producer Dennis Winter. Het is bedoeld als eerbetoon en herinnering aan de tot slaaf-gemaakten die onvrijwillig vanuit Afrika de oversteek maakten naar de Amerika’s en de Caraïben. De culturele rijkdom van moeder Afrika is een onmiskenbaar element in de muziek van de Amerika’s en de Caraïben. Vanuit deze  Afrikaanse oorsprong maken de 10 muzikanten op een soepele wijze muzikale transities door landen, als de Nederlandse Antillen, Venezuela, Brazilië en Suriname, op zoek naar verbinding en dialoog.

Atlantic Crossing Ensemble
Atlantic Crossing Ensemble

Grupo Kimina

In leven geroepen uit onderzoek dat gedaan is rondom de Curaçaose Tambú door groepsleider Vernon Chatlein. Grupo Kimina brengt een mix van traditionele Afro-Curaçaose muziek en dans. Van Muzik di Zumbi tot Tambú.

Grupo Kimina
Grupo Kimina

Seminar Black Heritage

Untold geeft een seminar over moderne vormen van Black Culture en het immaterieel en materieel erfgoed dat daaruit is voortgekomen. Deskundigen binnen verschillende stromingen delen hun kennis over de geschiedenis en ontwikkeling vanuit Afrikaans perspectief. Het doel is kennisuitwisseling, waarbij participatie van het publiek wordt gevraagd. Met deze kennisuitwisseling worden makers uit verschillende generaties gestimuleerd hun identiteit als Afrikaanse diaspora verder te ontwikkelen. Dit seminar wordt ook via livestream aangeboden. De gespreksleider van het seminar is Myra Fanta Bodian en de sprekers zijn Bryan Druiventak, Perry Gits en Shammah Brempong.

Untold
Seminar Black Heritage (foto: Les Adu)

Programma NiNsee: Revival of the ancestors

NiNsee zet de stap tot herleving van de voorouders. Voorouders die leefden in de bloedige geschiedenis waarbij gepoogd is om hun waardigheid, hun identiteit, hun taal en religie, maar ook hun stem te ontnemen. Het zijn verhalen van nazaten die het geluk hebben dat familieverhalen zijn verteld , opdat wij allen daar notie van kunnen nemen.

Tijdens dit programma verzorgt NiNsee twee lezingen. Martha Koenders schenkt in haar lezing aandacht aan de broer van haar grootmoeder. Tata Koenders was onderwijzer en fel tegen het Nederlandse koloniale onderwijssysteem dat in zijn optiek de eigen Surinaamse taal en cultuur ontkende en minachtte. Cherida de Ziel vertelt over het leven en de erfenis van haar oom, Trefossa. Eén van bekendste dichters uit Suriname.

Martha Koenders
Martha Koenders, NiNsee

SAAM Keti Koti – Kadena Kibrá 

In vrijheid verbonden.

Stichting SAAM ontwikkelt diverse activiteiten, initiatieven en projecten in het algemeen met een Caribisch Nederlandse achtergrond in het bijzonder. Het verleden, het nu en de toekomst lopen als een rode draad door al deze activiteiten en projecten. Bij het Keti Koti (Kadena Kibrá) festival verzorgen zij het volgende programma:

Nadine Robertus (Spoken Word), Rienaysa Lamp-Antonia (Zang en Spoken Word), Kelyanne Poulina (Dans – Muzik di zumbi), David Paulus (traditionele klederdracht Caribisch Nederland), Roxanne Llewellyn (maramentu di lensu – vouwkunst hoofddoeken), CaRiNg4U dancegroup en YAWALÚ (Traditionele Curaçaose muziek), Claudine Laclé (Nanzi verhalenvertelster).

David Paulus
David Paulus

Meneer Anansi - Host

Met humor en een tikkeltje wijsheid zal Meneer Anansi, aka comedian en verhalenverteller Wijnand Stomp het programma presenteren. Hij weet jong en oud te boeien, wisselt razendsnel van personages en in een stroomversnelling van verhalen met nieuwe en oude Anansi-liedjes is Wijnand tijdens het Keti Koti festival de host! Wijnand Stomp heeft zich ervoor ingezet dat de Anansi verteltraditie op de lijst van immaterieel erfgoed Nederland is gekomen.

Meneer Anansi
Meneer Anansi

Tailors & Wearers

Een presentatie en demonstratie over de angisa, verzorgd door Jane Schubert. Vanuit de Bondru-angisa, die Stichting Tailors & Wearers heeft ontwikkeld, vertelt Jane hoe angisa's bedacht en ontworpen worden, over de verschillende betekenissen en over de vouwwijzen en de communicatie die daarvan uitgaat.

Tailors & Wearers
Tailors & Wearers

Marian Markelo 

Okomfo oftewel Wintipriesters Nana Efua - Marian Markelo - opent het Keti Koti festival door middel van een plengoffer. Marian Markelo heeft het Nederlands Winti Instituut ter herstel en profilering van Winti (NIRASE) opgericht, is bestuurder van NINSEE, is kenner van het Afrikaans Surinaams historisch, spiritueel en sociaal erfgoed en is betrokken bij het uitdragen van het erfgoed.

Marian Markelo
Marian Markelo

Mini expo 'Multiculturele Stichting Ons Poppetje'

In samenwerking met Cura Dutch Events.

Een cultuurbelevenis in een kunstzinnige vorm. Diverse objecten en schilderijen over de multiculturele samenleving na de afschaffing van de slavernij op de Nederlandse Antillen en in het Caribisch gebied. Er zijn prachtige schilderijen en andere kunstobjecten te bezichtigen, gemaakt door Edwin Maria (Win-Pol) en Elda Janzen. Allebei vertegenwoordigers van Stichting Ons Poppetje.

Schilderij van Edwin Maria
Schilderij van Edwin maria

Rondleidingen - Vechten voor vrijheid en geluk 

150 jaar geleden werden na een lange strijd de ‘ketenen gebroken’ en kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Een leven in vrijheid en geluk werd mogelijk voor zwarte mensen. Maar wat is dat: leven in vrijheid en geluk? Doe mee aan de rondleidingen door de vaste exposities van het Afrika Museum (Inspirerend Afrika en Religie en Samenleving) en leer hoe Afrikaanse voorouders vochten voor hún vrijheid en geluk.  

Rondleiding
Rondleiding, foto door Studio 38C

Workshop Vrijheidsvogel Maken

Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels, die kunnen gaan waar ze willen. In Suriname vliegen veel van de mooiste vogels. Mensen die tot slaafgemaakt waren, wilden net als die vogels wegvliegen, hun vrijheid tegemoet. Sommigen dachten dat de ziel na hun dood in de vorm van een vogel naar Afrika zou terug vliegen, terug naar de voorouders. In deze workshop maak je een vrijheidsvogel van geruite pangi stoffen. Pangi is een Surinaams woord voor een doek die als kledingstuk wordt gedragen. Het is meestal een felgekleurde geruite katoenen stof en vaak versierd met figuren en borduursels.

Vrijheidsvogel maken
Vrijheidsvogel maken

Workshop Okra Soep

Tijdens deze workshop word je mee op reis genomen door de Afrikaanse diaspora. Gezamenlijk maken we een okra soep. Aan de hand van de ingrediënten en vertellingen leer je over de herkomst van dit traditionele gerecht.

Verder ga je aan de slag met 2 tot 3 kleine gerechtjes. Aan het eind van de workshop eten we al het lekkers samen op en krijg je de recepten mee naar huis.

Okra Soep
Okra

Workshop Buttons Maken

Tijdens Keti Koti zie je vaak mensen een zwarte button dragen met het getal 1873. De mensen die deze button dragen laten hiermee zien dat de slavernij formeel werd afgeschaft in 1863, maar dat de vroegere tot slaaf gemaakten nog tien jaar lang verplicht werden om op de plantages te blijven werken. Dus eigenlijk waren ze pas echt vrij in 1873. De button is door activist Perez Jong Loy bedacht. Op deze pagina kun je een speciale digitale Keti Koti rondleiding bekijken, waar de button ook in voorkomt. 

Tijdens deze activiteit maak je je eigen button speciaal om te dragen tijdens Keti Koti. Een button is een krachtig communicatiemiddel waarmee je een statement en boodschap kan overbrengen. Maak je eigen button voor Keti Koti en draag je boodschap met trotst!

1873 button
1873 button

Vervoer

Parkeerkaart voor bussen
Voor het Keti Koti Festival in het Afrika Museum worden door bezoekers zelf wel busreizen georganiseerd. Kom je met een bus? Bestel hier een parkeerkaart, want er is maar beperkt parkeergelegenheid voor bussen.

Parkeergelegenheid auto's
Voor personenauto's is er gratis parkeerruimte beschikbaar bij het museum. 

Openbaar vervoer
Klik hier om de dienstregeling van bussen naar het festival te bekijken.

Markt

Er is een grote Caribische markt, met onder andere heerlijk eten, prachtige spullen en een dj. Neem voldoende cash geld mee, er kan maar op weinig plekken gepind worden. De marktkramen voor het Keti Koti festival zijn allemaal volgeboekt en het is niet meer mogelijk een stand te huren.

Bekijk alle foto's van het Keti Koti festival (2023) op onze Facebookpagina: