KIVA documentaire
14 mei 2023

KIVA – The Call of the Wisdom Keepers

Unieke filmmiddag met twee inheemse Wisdom Keepers aanwezig: Shirley Krenak (Brazilië) en Sankale Ole Ntutu (Kenia). Filmmaker Marijke Kodden gaat met hen in gesprek na de documentairevertoning. Eerder werd deze documentaire al in het Afrika Museum getoond, maar met de aanwezigheid van de Wisdom Keepers geven we je graag nog een mogelijkheid deze speciale middag bij te wonen. Dit programma duurt van 14:00 uur tot 16:30 uur en is geschikt voor een leeftijd van 16+.

Verder op deze pagina kun je een plek reserveren voor dit programma. Tickets kosten € 2,50 (exclusief museum entree).

Documentaire

In deze documentaire van Marijke Kodden en Jaap Verhoeven krijgen we een uniek beeld van de KIVA-ceremonie, waar inheemse Wisdom Keepers zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, oude rituelen, liederen en dans. Ze delen ook hun bezorgdheid over de zorg voor Moeder Natuur en de mensheid.

Dankzij de ontroerende gebeden en de indrukwekkende gesprekken met de Wijsheidsbewaarders wordt de kijker uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen: 'Omdat ze huilt en haar kinderen naar huis roept'. Dit programma sluit aan bij de tentoonstelling Helende Kracht.

Wisdom Keepers

Vervolgens zullen internationale gastsprekers het woord nemen. Wisdom Keeper Shirley Krenak (Brazilië) geeft gehoor aan de oproep van Moeder Aarde om een beschermer te zijn van inheemse rechten, Moeder Aarde en voorouderlijke spiritualiteit. Sankale Ole Ntutu (Kenia) is de Community Chief in Maji Moto van meer dan 5.000 Maasai-mensen. Zijn missie is om de biodiversiteit en het Masai Cultureel Erfgoed te behouden in het beroemde Masai Mara ECOSystem. Een deel van de ticketverkoop wordt gedoneerd aan de Wisdom Keepers ter ondersteuning van hun werk.

 

:host { --enviso-primary-color:#00AAA0; --enviso-secondary-color: #00AAA0; font-family: Arial; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #DDF4F2; }

Over de maker

Marijke Kodden begon met filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018 en reisde naar de KIVA in Mexico, India en terug naar KIVA Holland in 2019. Vele inheemse Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven hebben zij de documentaire gecreëerd.

KIVA - The Call of the Wisdom Keepers