Header
7 mei 2023

Meivakantie in het Afrika Museum

In de meivakantie is er een uitgebreid familie-aanbod in het museum.

Verschillende workshops zijn ontwikkeld bij de tentoonstelling Helende Kracht. Zo ga je met amuletten aan de slag en kun je je eigen wierook maken. Sluit aan bij de bijzondere workshop capoeira & percussie of volg de museumtour om meer te ontdekken over de wereldwijde zoektocht naar helende kracht. De workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Ben je een bezoek aan het plannen? Kijk hieronder goed wat wanneer aangeboden wordt. Het programma wordt aangeboden t/m 7 mei. Op Koningsdag is het museum gesloten.

Amulet maken

Gezondheid is belangrijk voor iedereen op de wereld. Over hoe je gezond blijft of weer wordt, denkt niet iedereen hetzelfde en niet iedereen doet hetzelfde. In de expositie Helende Kracht zie je voorwerpen uit verschillende werelddelen die te maken hebben met gezond leven en beter worden. Amuletten, bijvoorbeeld. Amuletten kunnen ingezet worden als hulpmiddel om te helen. Tijdens deze workshop leer je over de betekenis van een amulet en maak je een eigen amulet.

30 april, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 mei | 11.30 – 16.00 uur | aansluiten kan t/m 15:30 | vanaf 5 jaar | Kiwanda 

Amulet

Wierook maken

In de tentoonstelling Helende Kracht leer je over hoe mensen verschillende dingen gebruiken voor helende kracht. Dat kan een kledingstuk zijn, maar ook geluiden, kleuren of geuren. Wierook is een mengsel van gedroogde, geurende kruiden, bloemen en houtsoorten. Het branden van wierook gebeurt wereldwijd: voor rituelen, gebruiken, ontspanning of meditatie. Iedere geur kan weer iets anders betekenen en de betekenis van geuren verschilt van plaats tot plaats. In deze workshop maak je je eigen wierook.  

25, 26, 28, 29 en 30 april, 2, 4, 6 en 7 mei | 11.30 – 16.00 uur | aansluiten kan t/m 15:30 | vanaf 7 jaar | Kiwanda  

Capoeira- en percussie

Capoeira is geworteld in de spelen en rituelen van de Afrikaanse bevolking die gedwongen werden te migreren naar Brazilië. Het spel wordt gespeelt tussen twee mensen en is een uitwisseling van aanvals- en verdedigingstechnieken op muziek om geestelijke weerbaarheid te tonen en de ander uit balans te brengen. Tijdens deze workshop leer je een stukje percussie en capoeiradans. De workshop wordt gegeven door Dudu Capoeira.

Van 29 april tot en met 5 mei | 15:00 tot 15:45 uur | Expo 2 | leeftijd 8+ of jonger onder begeleiding | max. 35 deelnemers

Dudu e Zuzu

Vakantiespecial: Zee vol verhalen

Op zondag 7 mei sluiten we de vakantie af met stand up storytelling voor iedereen van 6 tot 106 jaar. Wijnand Stomp weet met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid jong en oud te boeien. Zijn mix van vertellen, comedy, cabaret en muziek sleurt je mee in een verhalenstroomversnelling. Meer informatie en de mogelijkheid om te reserveren vind je op deze pagina. 

Wijnand Stomp
Wijnand Stomp

Helende kracht tour

Waar ga je heen als je lichamelijke, geestelijke of maatschappelijke onrust niet kunt verklaren? Het zijn vragen die overal ter wereld worden gesteld en waarop verschillende antwoorden worden gegeven. In bepaalde culturen worden ritueel specialisten ingeschakeld om het evenwicht van lichaam, ziel en geest te herstellen. De rondleider neemt je mee langs objecten, ritueel specialisten en (moderne) kunstwerken en vertelt je meer over deze wereldwijde zoektocht naar balans. Lees hier meer over de tentoonstelling Helende Kracht.
 
2, 3, 4, 5, 6, 7 mei | 12.00 en 13.30 uur | vanaf 14 jaar | start in expo Helende kracht

Helende Kracht

Museumgame ‘Stop de tijd’

In deze game help je Ronnie, de beveiliger van het museum. Hij heeft een vreemde koffer gevonden die uit de toekomst lijkt te komen. Ook gebeuren er de laatste tijd onverklaarbare dingen in het museum, van knipperende lichten tot vreemde geluiden. Monteurs kunnen niks vinden en Ronnie heeft er genoeg van. Kunnen jullie hem helpen?

Museumgame

Tijdens de museumgame ontdek je de bijzondere verhalen bij de objecten die je onderweg tegenkomt, los je puzzels op en ontcijfer je codes. Dit is geen activiteit waarbij de volwassenen kijken hoe de kinderen spelen: alleen door samen te werken kom je erachter wat er toch aan de hand is in het museum!

Dagelijks starttijden tussen 10.30 (in weekenden 11.30) en 15.00 uur | van 8 tot 88 jaar | reserveer een tijdslot via deze pagina