meivakantie
8 mei 2022

Meivakantie

Meivakantie in het Afrika Museum

Van 23 april t/m 8 mei 2022 (let op, 27 april is het museum gesloten)

De meivakantie is de perfecte periode voor een dagje uit. Iedere dag hebben we een programma voor je klaarstaan. Kom ook langs!

Bezoek de tentoonstelling Inspirerend Afrika en leer meer over de veelzijdigheid van het continent. Tijdens de speciale Vrijheidstour bezoek je met een museumdocent de expo Heden van het Slavernijverleden en hoor je welke creatieve vormen van verzet er waren tijdens de slavernij. Je kunt ook creatief aan de slag en een vrijheidsvogel maken. Of bezoek de indrukwekkende voorstelling ANNA.

Ook in het museumpark is van alles te doen en is het bij mooi weer heerlijk toeven. Maak je dag compleet door een picknickmand te reserveren met heerlijke lunch. Dat kan voorafgaand aan het museumbezoek op deze pagina.

Workshop: Vrijheidsvogels

In de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden leer je meer over de slavernijgeschiedenis en het leven van tot slaaf gemaakte Afrikanen die geen vrijheid meer kenden. Wat betekent vrijheid voor jou? Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels, die kunnen gaan waar ze willen. In Suriname vliegen veel van de mooiste vogels. Mensen die tot slaafgemaakt waren, wilden net als die vogels wegvliegen, hun vrijheid tegemoet. Sommigen dachten dat de ziel na hun dood in de vorm van een vogel naar Afrika zou terug vliegen, terug naar de voorouders.

In deze workshop maak je een vrijheidsvogel van geruite pangi stoffen. Pangi is een Surinaams woord voor een doek die als kledingstuk wordt gedragen. Het is meestal een felgekleurde geruite katoenen stof en vaak versierd met figuren en borduursels

Iedere dag in de meivakantie tussen 11:30 en 16:00 uur | vanaf 6 jaar | Expo 2  

vrijheidsvogel-maken

Het concept van de vrijheidsvogel is in samenwerking ontwikkeld met Stichting Kunsteducatie de Rode Loper op school en kunstenaar Hedwig van Onna.

Familieprogramma: Vrijheidstour

Samen met de museumdocent ga je door het museum langs onderwerpen die te maken hebben met vrijheid. Kun je ook niet vrij zijn? Wat doe je als je onvrij bent, ga je dan in verzet? Je leert tijdens de interactieve tour meer over slavernijverleden, racisme, discriminatie en protesteren. Als je het verleden kent, kun je vandaag beter begrijpen. Als afronding maak je samen een protestbord, waarop je jullie boodschap over vrijheid neerzet. 

Iedere dag in de meivakantie om 12:00, 13:30 en 15:00 uur | vanaf 10 jaar | verzamelen in het Atrium

Familie kijktour: Ik zie, ik zie...

Wat zie jij? En wat ziet een ander? Bezoek het museum en geef je ogen goed de kost. Speur naar bijzondere vormen, kleuren en patronen. Train je ogen tijdens deze kijktour voor het hele gezin! Samen doe je leuke en uitdagende opdrachten: kijk naar kunst en onderzoek voorwerpen op een hele andere manier... En wie weet wat je allemaal ziet als je écht goed kijkt! 

Iedere dag | vanaf 4 jaar | gratis verkrijgbaar bij de entreebalie  

kijktour

Voorstelling: ANNA

De voorstelling ANNA gaat over de geschiedenis van een zwarte vrouw, Anna van Vossenburg. Er is weinig bekend over Anna, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft geleefd. Ze werd geboren in slavernij op de plantage Vossenburg in Suriname. Toen de eigenaar uit Arnhem overleed, reisde Anna met zijn twee in Suriname geboren dochters naar Nederland. Anna blijft de rest van haar leven in Arnhem wonen. Maar wie was ze? Hoe werd ze behandeld en hoe voelde ze zich? Ze komt tot leven in de voorstelling ANNA.

Zondag 1 mei I 14.00 uur I Atrium I vanaf 12 jaar I gratis excl. museumentree I duur ca. 90 minuten (inclusief nagesprek) I meer informatie over de voorstelling en tickets vind je op deze pagina

voorstelling-anna
Foto: Vita Ostendorf