

De voorstelling ANNA gaat over de geschiedenis van een zwarte vrouw, Anna van Vossenburg. Er is weinig bekend over Anna, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft geleefd. Ze werd geboren in slavernij op de plantage Vossenburg in Suriname. Toen de eigenaar uit Arnhem overleed, reisde Anna samen met zijn twee - in Suriname geboren dochters - naar Nederland. Anna blijft de rest van haar leven in Arnhem wonen. Maar wie was ze? Hoe werd ze behandeld en hoe voelde ze zich? Ze komt tot leven in de voorstelling ANNA.
ANNA is onderdeel van het drieluik Schitterende Schaduw, een initiatief van Farida Nabibaks. De voorstelling laat de “andere” kant van koloniale welvaart en rijkdom uit de 17e, 18e en 19e eeuw zien, aan de hand van persoonlijke verhalen van onzichtbare arbeiders wiens werk in de schaduwen is uitgewist.
Artistiek leider Farida Nabibaks: "We geven het woord aan degenen die eerder niet werden gehoord". Deze muziek- en danstheaterproductie ontgint het koloniale verleden van Gelderland en de doorwerking ervan in het heden. Het stuk laat de schaduwkant van de eeuwenlange welvaart in de provincie zien. “En het laat zien wat het kost om uit de schaduw te komen.”
De voorstelling wordt ingeleid door Dineke Stam van Erfgoed Gelderland. Na de voorstelling is er een nagesprek. Deze voorstelling sluit aan bij de tentoonstelling ‘Heden van het Slavernijverleden’ die momenteel te zien is in het Afrika Museum. In deze tentoonstelling zijn ook sporen van het slavernijverleden in Gelderland te zien.
Meer informatie over deze voorstelling is te vinden op: reframing-herstory-art-foundation.nl
* Ticket update: De voorstelling is uitverkocht. Mocht iemand een gekocht ticket annuleren, dan komt dat automatisch hieronder weer in de verkoop.