Sjabloon atelier
27 mei 2022

Programma Hemelvaartsdag

Duik in de wereld van patronen

Wie goed om zich heen kijkt in het museum, ziet dat er veel objecten zijn die versierd zijn met patronen. Vaak hebben deze patronen een betekenis of vertellen ze een verhaal. Kom op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 27 mei naar het Afrika Museum en doe mee met een van de activiteiten die gaan over patronen en de symboliek hiervan. Voor een compleet dagje uit reserveer je een museumpicknick en geniet je samen in de natuur van een lekkere lunch.

Workshop: Sjabloon atelier

De Basotho deken is een nationaal symbool voor de inwoners van het land Lesotho en zegt veel over de persoon die de deken draagt. In het museum kun je deze mooie dekens bekijken. De patronen en symbolen vertellen een verhaal. Laat je inspireren door de Basotho dekens en ga aan de slag. Kies je eigen symbolen en laat zien wat jij belangrijk of leuk vindt! Maak een ontwerp dat bij jou past. Experimenteer met kleuren, sjablonen en patronen! Daarna druk je jouw ontwerp op een stoffen tas.

Donderdag 26 mei / 11.30, 13.00 en 14.30 uur / aanmelden bij de kassa / maximaal 30 deelnemers per ronde / Locatie: Kiwanda

sjabloon-atelier

Workshop: Mozaïek maken

Ontdek tijdens deze workshop alles over mozaïeken en patronen. In de Islamitische cultuur bestaat de traditie van mozaïeken al vanaf de 8ste eeuw. Op het Afrikaanse continent vind je mozaïeken in Noord-Afrikaanse landen als Marokko. Een mozaïek is een patroon gemaakt van steentjes. Een patroon is een herhaling van vormen of kleuren. Een patroon zie je overal om je heen, ook in de natuur. Je hebt al patronen met een herhaling van twee vormen, maar er zijn ook patronen die veel moeilijker zijn. Tijdens deze activiteit maak je een patroon vanuit een achtpuntige ster. De achtpuntige ster (Khatam) staat voor balans. Maak eerst een ontwerp op papier en ga vervolgens met mozaïeksteentjes en lijm aan de slag. Je maakt een mini-mozaïek dat je aan de muur kunt gangen als kunstwerk of kunt gebruiken als onderzetter.

Donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei । 11.30 – 16.00 uur । Locatie: Auditorium । vanaf 6 jaar । aanschuiven mits er plaats is  

mozaiek-maken

Activiteit: Mega Mozaïek

In het Atrium (binnen museum) kun je meepuzzelen aan een MEGA mozaïek. Terwijl bezoekers aan het puzzelen zijn, ontstaat er een steeds groter wordend kleurrijk patroon van achtpuntige sterren, zoals ook te zien is in paleizen en moskeeën in Marokko. Deze megapuzzel kan maar liefst 100 vierkante meter worden. Wie krijgt hem af? 

Donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei | 12.00-16.00 uur | Locatie: Atrium | 6-12 jaar 

Familie Kijktour: Ik zie, ik zie..

Wat zie jij? En wat ziet een ander? Bezoek het museum en geef je ogen goed de kost. Speur naar bijzondere vormen, kleuren en patronen. Train je ogen tijdens deze kijktour voor het hele gezin! Samen doe je leuke en uitdagende opdrachten: kijk naar kunst en onderzoek voorwerpen op een hele andere manier... En wie weet wat je allemaal ziet als je écht goed kijkt!  

Iedere dag | vanaf 4 jaar | gratis verkrijgbaar bij de entreebalie 

kijktour

Rondleiding: Afrika Museum tour

Elk voorwerp vertelt een bijzonder verhaal. Van gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten tot huizen en woonerven. Samen met een rondleider ga je het Afrika Museum door en zie je hoe mensen wereldwijd bezig zijn met universele thema`s zoals wonen, migratie, identiteit, geloven en volwassen worden. Kijk verder dan de verschillen en ontdek wat ons wereldwijd verbindt. 

Donderdag 26 mei | vanaf 8 jaar | 12.00 en 13.30 uur I duur ca. 45 minuten I verzamelen in Expo 1 Inspirerend Afrika 

afrika-museum-tour