Kerstvakantie
8 januari 2023

Programma Kerstvakantie

Bezoek in de kerstvakantie het Afrika Museum en de tentoonstelling Helende Kracht. In deze tentoonstelling ontdek je alles over genezingstradities wereldwijd. Tijdens de kerstvakantie kun je meedoen aan de Helende Kracht Tour of een muziekworkshop volgen. In het Kerstatelier leer je wat metaalkunst is en kun je zelf aan de slag met deze oude techniek.

Op eerste kerstdag (zondag 25-12) en nieuwjaarsdag (zondag 1-1) is het museum gesloten.

Kerstatelier: metaalkunst

Over de hele wereld gebruiken ambachtslieden hun verbeeldingskracht om metaal te vormen tot rijkversierde kunstwerken. Met gaatjes, deuken en bollingen kun je versieringen aanbrengen op bijvoorbeeld kandelaars, dienbladen, fotolijstjes of kerststallen. Er is weinig gereedschap voor nodig en je kunt er al je creativiteit in kwijt. Oefen in het Kerstatelier met deze technieken en maak een amulet, fotoaltaar of kaarshouder.  

Dagelijks van 11.30 tot 16.00 uur | Aansluiten kan tot 15:30 | Expo 2 | vanaf 6 jaar

Kerstatelier: metaalkunst

Muziek als medicijn

In Benin worden mensen die lichamelijk of geestelijk uit balans zijn door middel van een soort muziektherapie geholpen. Tijdens deze workshop leer je eenvoudige Yoruba ritmes spelen die hiervoor gebruikt worden en kun je zelf voelen en ervaren wat dit met jou doet. Je gaat muziek maken met de koebel, een instrument dat in de voduntempel veel gebruikt wordt. Ook maak je ritmes met je handen en gebruik je je stem als instrument. De workshop wordt gegeven door Jambo Afrika en start met een korte introductie in de expo Helende Kracht.

26, 27, 28, 29 en 30 dec en 2, 3, 4, 5 en 7 jan | 13.00 en 14.30 uur | vanaf 8 jaar | verzamelen voor ingang expo Helende Kracht | duur 45 minuten

Helende kracht tour

Waar ga je heen als je lichamelijke, geestelijke of maatschappelijke onrust niet kunt verklaren? Het zijn vragen die overal ter wereld worden gesteld en waarop verschillende antwoorden worden gegeven. In bepaalde culturen worden ritueel specialisten ingeschakeld om het evenwicht van lichaam, ziel en geest te herstellen. De rondleider neemt je mee langs objecten, ritueel specialisten en (moderne) kunstwerken, en vertelt je meer over deze wereldwijde zoektocht naar balans.

Dagelijks van 12.00 en 13.30 uur (muv zaterdag 7 januari) | vanaf 14 jaar | start in expo Helende Kracht

Helende Kracht rondleiding
Foto: Studio 38C

Museumgame Stop de Tijd

In deze game help je Ronnie, de beveiliger van het museum. Hij heeft een vreemde koffer gevonden die uit de toekomst lijkt te komen. Ook gebeuren er de laatste tijd onverklaarbare dingen in het museum, van knipperende lichten tot vreemde geluiden. Monteurs kunnen niks vinden en Ronnie heeft er genoeg van. Kunnen jullie hem helpen?

Tijdens de museumgame ontdek je de bijzondere verhalen bij de objecten die je onderweg ontmoet, los je puzzels op en ontcijfer je codes. Dit is geen activiteit waarbij de volwassenen kijken hoe de kinderen spelen: alleen door samen te werken kom je erachter wat er toch aan de hand is in het museum!

Meer informatie en reserveren kan op deze pagina

Museumgame