Voorjaarsvakantie
5 maart 2023

Programma voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie is er een uitgebreid familie-aanbod in het museum.

Verschillende workshops zijn ontwikkeld bij de tentoonstelling Helende Kracht. Zo ga je met woldraad aan de slag om een schilderij te maken over je eigen plaats in de wereld. Of sluit je aan bij de workshop metaalkunst waar je een amulet of fotoaltaar maakt. Volg de museumtour om meer te ontdekken over de wereldwijde zoektocht naar helende kracht. De workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Ben je een bezoek aan het plannen? Kijk hieronder goed wat wanneer aangeboden wordt.

Werken met wol

De Wixáritari of Huichol leven in het noordwesten van Mexico. Hun religie stamt af van Zonnegod "Tao Jreeku". Om in contact met de goden te komen, wordt een ritueel uitgevoerd waar de hallucinerende peyote cactus bij wordt gebruikt. Met woldraad en bijenwas worden vervolgens schilderingen gemaakt van deze ervaring. Zo delen ze inzichten en verhalen over hun plaats in de wereld. In deze workshop, geïnspireerd door de Wixáritari, wordt ook gewerkt met draden wol en ga je aan de slag om een beeld te maken dat iets zegt over jezelf.  

Wordt niet aangeboden op 3 en 4 maart | dagelijks van 11.30 tot 16.00 uur | Aansluiten kan tot 15:30 | Kiwanda | vanaf 6 jaar

Metaalkunst

Over de hele wereld gebruiken ambachtslieden hun verbeeldingskracht om metaal te vormen tot rijkversierde kunstwerken. Met gaatjes, deuken en bollingen kun je versieringen aanbrengen op bijvoorbeeld kandelaars, dienbladen of  fotolijstjes. Er is weinig gereedschap voor nodig en je kunt er al je creativiteit in kwijt. Oefen met deze technieken en maak een amulet of fotoaltaar.   
 
Dagelijks van 11.30 tot 16.00 uur | Aansluiten kan tot 15:30 | Kiwanda | vanaf 6 jaar | niet beschikbaar op 18, 20, 24 en 27 februari en 3 en 4 maart

Metaalbewerking

Helende kracht tour 

Waar ga je heen als je lichamelijke, geestelijke of maatschappelijke onrust niet kunt verklaren? Het zijn vragen die overal ter wereld worden gesteld en waarop verschillende antwoorden worden gegeven. In bepaalde culturen worden ritueel specialisten ingeschakeld om het evenwicht van lichaam, ziel en geest te herstellen. De rondleider neemt je mee langs objecten, ritueel specialisten en (moderne) kunstwerken en vertelt je meer over deze wereldwijde zoektocht naar balans. 
 
Dagelijks van 12.00 en 13.30 uur | vanaf 14 jaar | start in expo Helende kracht | niet beschikbaar op 18, 20, 25, 26 februari en 4 maart

Helende Kracht

Museumgame ‘Stop de tijd’ 

In deze game help je Ronnie, de beveiliger van het museum. Hij heeft een vreemde koffer gevonden die uit de toekomst lijkt te komen. Ook gebeuren er de laatste tijd onverklaarbare dingen in het museum, van knipperende lichten tot vreemde geluiden. Monteurs kunnen niks vinden en Ronnie heeft er genoeg van. Kunnen jullie hem helpen? 

Tijdens de museumgame ontdek je de bijzondere verhalen bij de objecten die je onderweg ontmoet, los je puzzels op en ontcijfer je codes. Dit is geen activiteit waarbij de volwassenen kijken hoe de kinderen spelen: alleen door samen te werken kom je erachter wat er toch aan de hand is in het museum! Reserveer nu een plekje en bekijk de spannende teaservideo via onderstaande knop. 
 
Dagelijks starttijden tussen 10.30 (in weekenden 11.30) en 15.00 uur | van 8 tot 88 jaar | reserveer een tijdslot via deze pagina.

Museum Game

Voor gratis koffie en thee kun je terecht in onze galerij op de begane grond.