Sieraden campagnebeeld
Video file
2 juni 2019

SIERADEN - makers & dragers

Afgelopen | Deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 2 juni 2019 te zien in het Afrika Museum.

Sieraden uit de museumverzameling aangevuld met diverse hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen.

Goud, zilver, natuurlijke materialen en kralen

De behoefte van de mens om zich te versieren, bestaat overal in de wereld en is al zo oud als de mens zelf. Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en steen, maar natuurlijk ook kralen, goud, zilver en niet te vergeten (half-) edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. Sieraden maken mensen mooier en hebben vaak een betekenis. Waar we minder vaak bij stil staan, zijn de sieradenmakers en de technieken die deze makers gebruiken. Daar brengt deze tentoonstelling verandering in.

Ode aan sieradenmakers

De tentoonstelling is een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van het Afrika Museum, Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum en Wereldmuseum Rotterdam; van verfijnde gouden sieraden uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en kralenwerk uit Afrika tot zilveren sieraden uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten, worden deze verhalen verteld. 

Oud en nieuw

Naast sieraden uit de eigen collectie, die een periode van vele eeuwen omvat, toont de expositie ook hedendaagse sieraden van ontwerpers uit de hele wereld. Hun werk laat een waardering zien van traditionele technieken, motieven en materialen. Soms als bron van inspiratie voor nieuwe toepassingen, soms in combinatie met hedendaagse technieken. Dit levert spannende en indrukwekkende sieraden op, zoals de ringen van Johanna Dahm, die de gietmethode van een Asante meestergoudsmid uit het West-Afrikaanse Ghana leerde.

Speciale tentoonstellingscatalogus

Voor de tentoonstelling is een speciale catalogus samengesteld. Naast prachtige achtergrondverhalen, wordt je meegenomen in de wereld van de verschillende materialen, namelijk: goud, zilver, kralen en natuurlijke materialen, zoals hout, veren, haar, pitten, papier en koper. In de catalogus lees je meer informatie over de 700 verschillende objecten die de tentoonstelling rijk is. 

De tentoonstelling SIERADEN - makers & dragers is mede mogelijk gemaakt door Oiko Credit. Oikocredit verstrekt microkredieten aan mensen in meer dan zeventig landen. Kleine leningen voor beginnende ondernemers, die daarmee zélf aan hun toekomst kunnen bouwen. Oikocredit is een van de grootste sociaal investeerders in microkrediet ter wereld.  

Oiko