Keti Koti in Afrika Museum [credits: Studio 38C]
Persbericht:

Afrika Museum viert Keti Koti met festival op 17 juni

Zaterdag 17 juni staat in het teken van herdenking en bevrijding bij Afrika Museum. Met het jaarlijkse Keti Koti Festival wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen gevierd. Keti Koti in het Sranantongo, Kadena Kibra in het Papiaments, Gebroken Ketenen in het Nederlands herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan. 

KETI KOTI 

Door de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen kwamen 160 jaar geleden, op 1 juli 1863, ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij. Pas in 1873 werden zij ontbonden van de dwangarbeid op de plantages in Suriname en waren de tot slaaf gemaakten echt vrij. In 2023 is dat 150 jaar geleden. In Nederland wonen vandaag de dag circa een half miljoen Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. Keti Koti in het Sranantongo, Kadena Kibra in het Papiaments, Gebroken Ketenen in het Nederlands herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan.

PROGRAMMERING

Geniet van dit bevrijdingsfeest met muziek, dans, eten, workshops en een levendige markt. Het programma zit boordevol muziek, dans, workshops en andere activiteiten. Hieronder worden een aantal headliners uitgelicht. In de komende weken zal er steeds meer programmering bekend gemaakt worden.

MUZIEK&DANS I UNTOLD x Black Harmony

In de Winti muziek- en dansvoorstelling 'Mama Aisa' staan Mama Aisa en de voorouders centraal. Mama Aisa, de moeder van de natuur, staat door klimaatverandering onder druk. Tijdens de show wordt moeder aarde bedankt en bewustzijn bij het publiek gecreëerd over hoe wij vandaag en in de toekomst met de aarde moeten omgaan. Daarbij wordt de rol van de andere Winti ook benadrukt.

SAAM | Keti Koti, Kadena Kibrá 

Het verleden, het nu en de toekomst lopen als een rode draad door alle activiteiten en projecten van Stichting SAAM. Bij het Keti Koti (Kadena Kibrá) Festival verzorgen zij het volgende programma met een Caribisch Nederlandse achtergrond: Nadine Robertus (Spoken Word), Rienaysa Lamp-Antonia (Zang en Spoken Word), Kelyanne Poulina (Dans – Muzik di zumbi), David Paulus (traditionele klederdracht Caribisch Nederland), Roxanne Llewellyn (maramentu di lensu – vouwkunst hoofddoeken), CaRiNg4U dancegroup, YAWALÚ (traditionele Curaçaose muziek), Claudine Laclé (Nanzi verhalenvertelster).

MUZIEK I Atlantic Crossing Ensemble

Het Atlantic Crossing Ensemble, maakt een trans-Atlantische muzikale reis vanuit de Afrikaanse westkust, via Kaapverdië naar de Caraïben en Zuid-Amerika o.l.v. Michael Simon. Het is bedoeld als eerbetoon en herinnering van de tot slaaf-gemaakten die onvrijwillig vanuit Afrika de oversteek maakten naar de Amerika’s en de Caraïben. De initiatief is vooral een herdenking van de afschaffing van de slavernij, wat een belangrijke element is in het muzikale programma van het ensemble.