Koloniale collectie overgedragen aan Indonesië
Persbericht:

Koloniale collectie overgedragen aan Indonesië

In Museum Volkenkunde ondertekende demissionair staatssecretaris Uslu (Cultuur en media) vandaag de eigendomsoverdracht van vier objectgroepen aan de staat Indonesië. Het gaat om objecten uit de Pita Maha-collectie, de zogenoemde Lombokschat, de Kris van Klungkung en vier Singosari-beelden uit de Rijkscollectie in beheer van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Besluit tot teruggave is aan de eigenaar van de collectie. Het is de eerste keer dat op basis van advies van de commissie Koloniale Collecties objecten teruggeven worden.

Indonesië vroeg vorige zomer verschillende objecten terug. De geschiedenis en de herkomst van de objecten is uitgebreid onderzocht door het Nationaal Museum van Wereldculturen, in samenspraak met Indonesië. Het proces is in goede samenwerking gegaan met de Indonesische Repatriasi Commissie onder voorzitterschap van I Gusti Agung Wesaka Puja, de voormalig ambassadeur van Indonesië in Nederland. Mede op basis van dit onderzoek heeft de commissie geadviseerd tot teruggave.

Een volgende stap

“We zijn verheugd met het besluit dat de objecten die Indonesië teruggevraagd heeft nu terug kunnen keren,” aldus algemeen directeur Marieke van Bommel. “Het is een prachtige volgende stap in een proces. We hebben lang van deze objecten mogen genieten. Nu is het tijd dat ze terug gaan.” Ook demissionair staatssecretaris Uslu, Lilian Gonçalves-Ho Kang You (voorzitter commissie Koloniale Collecties), Hilmar Farid (directeur-generaal Ministerie van Cultuur Indonesië), I Gusti Agung Wesaka Puja (voorzitter Indonesische Repatriasi Commissie) spraken ieder op eigen wijze van een begin van een hoopvolle toekomst. 

Download hier beeld van de collectie