foto Nationaal Museum van Wereldculturen
Kijk mee achter de schermen

Project Fotografie

Momenteel loopt een studieproject naar moderne fotografie(technieken). Een nationaal onderzoek, gelanceerd door Stichting Behoud Moderne Kunst, in samenwerking met de UvA, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en dertien andere musea.

Voor altijd zichtbaar

Begin juni start in ons museum het Project Fotografie, Collectiekennis 2.0. Een door de Stichting Behoud Moderne Kunst georganiseerd project waarin de UvA, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en dertien andere musea hun krachten bundelen. Doel van het project is kennis over het conserveren van hedendaagse en moderne kunstfotografie op te bouwen. En daarmee zichtbaar en toegankelijk te houden voor het publiek.

Onze hedendaagse fotografiecollectie is als eerste aan de beurt. Tijdens het project wordt een methode ontwikkeld, waarmee we in de toekomst zelf een groot deel van de fotografiecollecties kunnen identificeren, monitoren en duurzaam kunnen conserveren. Een uitdaging want we hebben te maken met uiteenlopende (digitale) afdrukprocedés, zeldzame fotomaterialen en geplexificeerde foto’s.

Photo courtesy - The Past is a Foreign Country – Anoek Steketee - Stichting NMVW,

Foto 1: Asep Kambali (TM-6479-3) | Foto 2: Prakoso Permono (TM-6479-1) | Foto 3: Eldy en Su Karo (TM-6479-2)

Voor iedereen

Eindresultaat van het project is een digitaal platform waar museummedewerkers o.a. informatie over fotografische procedés, dragers en afwerkingen kunnen vinden, evenals een voorbeeld set die helpt bij het identificeren van foto’s. Het project beperkt zich tot fotografische kunstwerken, maar is veel breder toepasbaar. Iedereen die geïnteresseerd is in het conserveren van fotografie kan straks van dit digitale platform gebruikmaken, aangezien het gratis online beschikbaar komt.

Het project start op 1 oktober 2020 en loopt tot oktober 2023. Het wordt financieel ondersteund door het Gieskes-Strijbis Fonds, het Mondriaan Fonds, UvA, RCE en het Wertheimer Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

 

N. (Nardo) Brudet (Fotograaf), Happy room

 

Photo courtesy: Happy Room, N. (Nardo) Brudet, TM-6489-1