Africa Now Festival
30 mei 2019

Africa Now festival 2019

Hedendaags Afrika

AFRICA NOW, een festival vol muziek, workshops en activiteiten voor iedereen en alle leeftijden. Afrika, het op een na grootste continent van de wereld, wordt nog vaak gereduceerd tot één land. Met 54 landen en een enorme verscheidenheid aan talen en culturen is Afrika alles behalve eenzijdig.

Koop je tickets via deze link, kinderen t/m 18 jaar betalen 1 euro. De museum (kids) kaart & BankGiro Loterij VIP-KAART is geldig.

Geniet tijdens AFRICA NOW van de diversiteit van Afrika

Met live muziek van Daniel Dzidzonu (Togo), Thais Diarra (Senegal/ Mali) en Amarty (Ghana). Ontmoet kunstenaars of makers die zich laten inspireren door ideeën of voorbeelden uit Afrika. Kom naar het filmprogramma iAfrica voor korte films van Afrikaanse makers. Doe mee aan een van de vele workshops zoals blockprinten, sieraden maken of Afrodance. Shop op de Afrika Markt en geniet van de lekkerste soulfood uit Ethiopië of Senegal.

Muziek | Thais Diarra

Zangeres Thais Diarra (Senegal/ Mali) groeide op in Zwitserland. Al op jonge leeftijd was ze bezig met thema’s als racisme en identiteit, onderwerpen die ook in haar nummers terug komen. Zelf omschrijft ze haar muziek als ‘Afro-soul’, een mix van reggae, mbalax en mandingue muziek. 

13.00 – 14.00 uur । podium

Thais Diarra - Afrikamuseum

Muziek | Daniel Dzidzonu 

De Togolese trompetspeler en bandleader Daniel Dzidzonu omschrijft zijn muziek als de ‘nieuwe generatie Afrobeat’; een mix van jazz, soul, funk en Afrobeat. Zijn grote inspiratiebronnen zijn Fela Kuti en Tony Allen. In 2017 bracht hij zijn album Vikpomé uit met als boodschap dat we nooit mogen vergeten om te genieten van de kleine dingen in het leven, want het zijn net die mooie details die het pad naar iets groters verlichten. 

15.00 – 16.00 uur । podium

Daniel Dzidzonu - Afrikamuseum

Muziek | Amartey

Zanger Amartey geldt als de fakkeldrager van de Afropop in Nederland. Opgegroeid in de Bijlmer begon Amartey al op jonge leeftijd muziek te maken. Hij koos niet voor hiphop zoals veel leeftijdsgenoten, de muziek uit moederland Ghana sprak hem meer aan. Amartey probeert zijn liefde voor Afropop, R&B, reggae en hiphop te mixen in de steeds populair wordende Afro-sound. Hij is ook een ras performer, die optreedt met band of solo en akoestisch en altijd die energie weet over te brengen.

17.00 – 18.00 uur । podium

Amartey - Afrikamuseum

Muziek | Jezekiah

Muzikant Jezekiah is geboren in het zuiden van Cameroen, waar hij kennis maakte met de Juju muziek en blues. Deze muziek legde de basis voor zijn eigen sound die niet in een hokje valt te plaatsen en een mix is tussen elektro-akoestisch en hiphop. Hij treedt op met een zelf ontworpen Afrikaans snaarinstrument genaamd de gimbri en elektronische sound modules.  

12.30, 14.30 en 16.30 uur । Ghana woonerf (tent) । vanaf 12 jaar । aanschuiven mits er plaats is । duur ca. 20 minuten

Jezekiah - Afrikamuseum

Muziek | DJ Dynamite

DJ Dynamite is een begrip in de Afrobeat-scene in Europa, draait de lekkerste nummers van dit populaire muziekgenre ontstaan in de jaren ’70 in Nigeria maar nog steeds populair.

12.00 – 13.00, 14.00 – 15.00 en 16.00 – 17.00 uur । podium

Kunst | Painting performance

Kunstenaar Saphin Makele (DR Congo) is een autodidactische schilder. In zijn werk verbeeldt en beschrijft Saphin vaak de sociale en politieke levenswerelden van ‘Kinois’, jonge inwoners van de hoofdstad Kinshasa. Sapin werkt graag tussen de mensen. Door zijn ezel in het openbaar te plaatsen, lokt zijn werk vaak nieuwsgierige voorbijgangers en komt er een gesprek op gang. Gedachten en opmerkingen die Saphin zo hoort verwerkt hij weer in zijn schilderijen. Het resultaat is een geschilderd gesprek, een uitwisseling tussen de kunstenaar en passanten. 

12.00 – 18.00 uur ।  grasveld

Kunst | Henna versiering

Hennaversieringen worden toegepast onder diverse bevolkingsgroepen in Afrika. Van oudsher is het beschilderen met henna niet alleen een schoonheidsritueel, maar ook een viering van het leven en een spirituele zegening. Fatima Oulad Thami, Hand of Fatima, is een Henna kunstenaar van internationale allure. Vandaag heb jij de kans om zelf te ervaren hoe mooi deze versieringen zijn, kom langs bij haar Henna Lounge voor een unieke henna versiering!

12.00 – 18.00 uur । Tindi । alle leeftijden । kosten: vanaf €5,- p.p.

Workshop | Blockprinting

Het verven en bedrukken van stof door middel van blockprinten is wereldwijd een aloude ambacht. Dankzij internet is blockprinten momenteel weer zeer populair en zie je de techniek terug in hedendaags design zoals mode, behang en meubilair. Ook in Afrika zijn er in verschillende landen bedrijven die textiel verkopen met blockprints. Ga zelf aan de slag met deze techniek en ontwerp je eigen patroon. Oefen eerst op stof en maak daarna een hippe tas met blockprints van Afrikaanse symbolen.

12.00 – 18.00 uur । Kiwanda । vanaf 4 jaar । aanschuiven mits er plaats is ।
Een tasje koop je vanaf 1,50 in de buitenwinkel

 

Workshop | Waterdrum

Kom in actie en doe mee aan de workshop waterdrum. Geen trommels of andere instrumenten, maar kalebassen in water. Deze bespeel je met zachte stokken en zo creëer je een eigen toonsoort. Samen met de andere deelnemers werk je naar een energiek percussiemuziekstuk toe.

13, 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur । grasveld naast Kiwanda । vanaf 4 jaar । duur ca. 30 minuten । aanschuiven mits er plaats is

Workshop Waterdrum

Workshop | Sieraden maken met Rebelheart designs

Sieradenontwerpster Deborah Vorswijk geeft vandaag korte rondleidingen door de 
tentoonstelling ‘Sieraden, makers en dragers’. Maar je kunt ook zelf aan de slag in een workshop en onder leiding van Deborah een sieraad maken in de stijl van Rebelhearts designs.

12.00 – 18.00 uur । Kiwanda । vanaf 6 jaar 

Workshop | Naa Duku: headwrap workshop door Stephanie Quaye

De Afrikaanse hoofddoek is fashion geworden! Tegenwoordig zie je ze overal in het straatbeeld en kunnen ze door iedereen gedragen worden. Tijdens deze workshop leer je de basistechnieken om headwraps op verschillende en creatieve wijze te binden. De workshop start met een korte uitleg over de oorsprong van de hoofddoek, waar wordt deze gedragen en bij welke gelegenheid. Ook krijg je een aantal styling tips en andere handige tools om uit met je headwrap uit je comfort zone te treden. De headwrap kun je voor 8 euro kopen bij Stephanie. 

13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur । Palaverhuis । Duur: 45 minuten । vanaf 16 jaar । maximaal 20 personen per workshop

Naa Duku - Afrikamuseum

Tour | De favoriete sieraden van Deborah Vorswijk

Bezoek de  tentoonstelling ‘Sieraden, makers en dragers’ samen met sieradenontwerpster Deborah Vorswijk. Zij heeft haar eigen sieradenlijn ‘Rebelheart Design’ en laat zich inspireren door Afrikaanse sieraden. In de tentoonstelling laat Deborah haar favoriete sieraad zien en vertelt waar ze haar  inspiratie vandaag haalt.

13.30, 15.00 en 16.30 uur । verzamelen bij ingang sieradententoonstelling । vanaf 8 jaar । duur ca. 20 minuten

Tour | Afrika tour

Ontdek meer over de dorpen die in het buitenmuseum staan. Op de woonerven uit Ghana, Lesotho en Mali wordt verteld over de architectuur van de diverse dorpen en de verhalen over universele thema’s zoals geloven en wonen. Kijk verder dan de verschillen en ontdek wat mensen wereldwijd verbindt.

Ghana woonerf : 12.00, 13.30, 16.00 en 15.30 uur । Lesotho woonerf : 12.30, 14.00, 15.30 en 17.00 uur । Mali woonerf : 13.00, 14.30, 16.00 en 17.30 uur । vanaf 6 jaar । duur ca. 15 minuten

Film | iAfrica movies

De Afrikaanse cinema is nog vrij jong. Orale verteltradities krijgen door de film een nieuwe vorm. 
Het filmfestival iAfrica is een initiatief van Dady Kiyangi en Angelique Mbundu en wordt jaarlijks in oktober in Den Haag georganiseerd. Voor Africa Now maakt iAfrica een selectie van korte films, documentaires en animaties. Iedere voorstelling wordt ingeleid door Angelique Mbundu en na afloop is er een kort nagesprek.

13.30 – 17.00 uur । Auditorium 

Verhalen | Baba de verhalenverteller

Het vertellen van verhalen is Baba met de paplepel ingegoten. In zijn geboorteland Nigeria was het zijn vader die hem altijd verhalen vertelde. Nu Baba in Nederland woont, zet hij deze traditie voort en vertelt hij zelf verhalen aan iedereen die ze maar horen wil. 

12.00, 14.00 en 16.00 uur । Ghana woonerf (tent) । vanaf 4 jaar । aanschuiven mits er plaats is । duur ca. 20 minuten

Verhalen | Veronique Efomi

Spokenword artieste Veronique Efomi is een Congolese Nederlandse. Haar performance gaat over de verschillen en gelijkenissen tussen haar twee werelden. 

13.00, 15.00 en 17.00 uur । Ghana woonerf (tent) । vanaf 12 jaar । aanschuiven mits er plaats is । duur ca. 20 minuten

Markt | Afrika Markt

Gezellige markt met bijzondere producten die gemaakt zijn in Afrika of een link met dit continent hebben. Uiteraard kun je ook genieten van de rijke Afrikaanse keuken! Met eten uit Senegal, Ethiopië, Marokko en Zuid-Afrika. 

Workshop | Afrodance

Get the groove tijdens deze inspirerende dansworkshop. Afrodance is een mix van verschillende dansstijlen zoals Azonto uit Ghana, soukous uit Congo en couper decaler uit Ivoorkust. Volg de energieke dansdocente Marthe Yacke, de bewegingen zijn makkelijk en iedereen kan meedoen! 

13.15, 14.30, 15.45 en 17.00 uur vanaf 6 jaar duur ca. 45 minuten  

Ontdek meer

Sieraden campagnebeeld
2 juni 2019

SIERADEN - makers & dragers

Het Afrika Museum presenteerde een van de grootste verzamelingen sieraden in een Nederlands museum ooit.
Link