Afrika Mueum
31 oktober 2020

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen geschiedenis voor het voetlicht middels talloze uiteenlopende activiteiten. Het Afrika Museum is één van de deelnemende musea. Op deze pagina lees je ons aanbod tijdens de Maand van de Geschiedenis oktober.

De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Maar de globalisering lijkt hand in hand te gaan met een nieuw nationalisme. Denken in ‘wij’ en ‘zij’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu? Om die vraag te beantwoorden neemt de Maand van de Geschiedenis je in oktober 2020 mee op wereldreis. Met het thema Oost/West komen verhalen aan bod over ontmoetingen: tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer.

Meer informatie over het initiatief en een compleet overzicht van alle activiteiten vind je op deze website.

Maand van de Geschiedenis programma: Afrika Museum

BaktikLab | Workshop

Batikken is een meer dan 2.000 jaar oude techniek om een geweven stof van decoratie te voorzien. Met was bedek je een deel van de ondergrond, waar je vervolgens met verf overheen gaat. Na het drogen schraap je de was er weer af en op die plekken waar de was gezeten heeft blijft ook geen verf achter. Zo kun je met verschillende lagen prachtige patronen creëren!

Gebatikte stoffen worden meestal verwerkt tot kleding, maar we zien batik ook terug in het interieur, bij boeken of wandkleden. Veel mensen associëren batik met Indonesië (Java), maar wist je dat er ook een link is met West-Afrika? Kom meer te weten over de achtergrond van batik en waxprints en laat je inspireren door de vele patronen en kleuren! Experimenteer met de techniek op papier en neem je eigen ontwerp mee naar huis.

Van 10 t/m 25 oktober 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur | duur 45 minuten | vanaf 8 jaar | aanschuiven mits er plaats is | in het Atrium

BatikLab
Fotocredit: Aad Hoogendoorn

Het Blauwe Uur #2: Talk '60 jaar onafhankelijkheid in Afrika'

Dit jaar vier(d)en 17 Afrikaanse landen dat ze 60 jaar onafhankelijk zijn. Tijdens de strijd voor onafhankelijkheid zijn belangrijke mensen opgestaan die hun stem lieten horen en de geschiedenis en toekomst van hun land hebben veranderd. Onafhankelijkheid van de koloniale overheersing was een keerpunt in de Afrikaanse geschiedenis - wat is veranderd en wat is gebleven? De betekenis en impact van de onafhankelijkheid wordt bekeken aan de hand van iconen uit de politiek, zakenwereld en muziek- en dansscene. Met Ton Dietz, hoogleraar Afrika Studies en Marina Diboma, expert op het gebied van business development en projectmanagement in Afrika.

Zondag 18 oktober | 14.00 uur | aanmelden via het formulier op deze pagina | duur ca. 1,5 uur

Nardo Brudet
Fotocredit: Nardo Brudet, Slaves Of Holland

Ontdek gisteren, begrijp vandaag | Rondleiding | VERVALLEN

Oost-West is het thema van de Maand van de Geschiedenis. Hoe kruisen Oost en West elkaar – vroeger en nu? In deze rondleiding ga je mee op reis om die vraag te beantwoorden. Handel speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het contact tussen Nederland en Afrika. Onze smartphones en elektrische auto’s kunnen bijvoorbeeld niet werken zonder kobalt uit de mijnen van Congo. Afrikaanse grondstoffen hebben de industriële revolutie in Europa mogelijk gemaakt. Maar tegen welke prijs? Tijdens deze rondleiding bezoek je de nieuwe vaste presentatie van het museum en maak je kennis met hedendaags en kritisch werk van jonge makers en kunstenaars.

Komt te vervallen in verband met aangescherpte coronamaatregelen

Afrika Museum

Ontdek meer

Afrika Inspireert
26 november 2023

Inspirerend Afrika

Groots, actueel, kritisch, trendy, revolutionair, arty, krachtig, inspirerend. Dat, en nog zoveel meer, is Afrika!
Link
WPP - Khadija Farah
23 mei 2021

World Press Photo: Door de lens van

Hedendaagse fotografen uit Afrika presenteren hun werk in nieuwe expositie: Door de lens van
Link
Museumpark vanuit de lucht
26 november 2023

Het Museumpark

Kom in het Museumpark meer te weten over de thema's migratie, identiteit, architectuur, taal en ontmoetingen.
Link
BITTER - Afrikamuseum 2
13 september 2021

tentoonstelling BITTER Chocolate Stories

Afgelopen | Deze tentoonstelling was t/m 13 juli 2021 in het Afrika Museum te zien

Link
Oost Afrika - Afrika Museum
26 november 2023

Religie en Samenleving

Tentoonstelling over de smeltkroes van religies in Afrika.
Link