Blauwe Uur
30 mei 2021

Programmareeks: Het Blauwe Uur

Na een succesvolle start, organiseert het Afrika Museum op 30 mei editie #5 van programmaserie Het Blauwe Uur. Over veranderingen in de tijd, beeldvorming en de uitdagingen van vandaag. Een afwisselend programma op de zondagmiddag, dat je verrast met nieuwe inzichten en andere perspectieven. Waarin de werkelijkheid wordt aangescherpt of juist genuanceerd. De vorm is elke keer anders en varieert van talks tot film of theater.

Het fenomeen van het blauwe uur vindt plaats net voor zonsopkomst of zonsondergang, wanneer een straal van licht de hemel doorklieft en alles in een blauwe waas hult. Dit duurt maar enkele momenten, maar het is een scharnierpunt van verandering dat trilt van spanning. Het blauwe uur is een pauzemoment om iets te onderzoeken.

Een programma over de metamorfoses en uitdagingen van vandaag, waarin we reflecteren op zwart-wit thema’s en grijze gebieden. In dialoog met anderen gaan we op zoek naar inspiratie en engagement, naar eenheid in verschillen en de kunst van het leven. Aan de hand van maatschappelijke thema’s zoals beeldvorming, ontdek je wereldwijde verbindingen. Waarin de werkelijkheid wordt aangescherpt of juist genuanceerd. 

Het Blauwe Uur #5 Poëzie en Woordkunst

In een gevarieerd programma vol poëzie en woordkunst geven verschillende dichters en artiesten inspirerende performances. Teksten van Nederlandse, Afrikaanse en Caribisch-Nederlandse makers staan centraal. Hoe zorgt poëzie voor wereldwijde verbindingen? In het hier en nu, maar ook in het verleden? Presentator Collin Edson leidt het programma en gaat met de performers én het publiek (via comments) in gesprek. Ook deze editie van Het Blauwe Uur wordt via een livestream uitgezonden.

Dit programma is een samenwerking tussen het Afrika Museum, stichting SAAM.live en Poëzie Centrum Nederland.


Zondag 30 mei 2021 | 11.00 uur | duur ca. 1,5 uur | 

Deze editie van Het Blauwe Uur zal via een livestream worden uitgezonden. 

Het Afrika Museum en haar activiteiten steunen middels een donatie? Dat kan via deze site.

 

We kregen verder tijdens het programma de vraag of de namen van onze performers en de titels van hun voordrachten konden worden gedeeld. We hebben deze voor jou op een rijtje gezet:

Nadine van Maasakker – Robertus

De op Curaçao geboren en getogen Nadine is zowel voor als achter de schermen een veelzijdige multi-talent. Als oprichter en voorzitter van Stichting Ayera Awe i Mañan (www.saam.live) organiseert ze diverse activiteiten op het gebied van onder andere Infotainment, zoals theatervoorstellingen en festivals.

Ook op het gebied van Educatie, Ontwikkeling & Empowerment. Bijvoorbeeld workshop aan basis- en middelbare scholieren, de ondersteuning van Caribisch Nederlandse studenten en coaching. Daarnaast zingt ze en is ze schrijfster van drie kinderboeken en ook nog dichteres. Eind dit jaar kunnen we haar eerste tweetalige gedichtenbundel: “Persoonlijk?! – Personalmente?!” verwachten. 
 

Nadine

Marian Owusu Sechere

Marian is geboren in Nederland en heeft Ghanese ouders. Ze is bewust van wie ze is. Haar gedichten zijn vaak gebaseerd op eigen ervaring en die van anderen om haar heen. Zij ondersteunt dit met Ghanese wijsheden en spreekwoorden. Marian leeft in het heden met een blik op de toekomst met het verleden binnen handbereik.

Zij noemt zichzelf een “advocate of selfcompassion” en dat zie je ook terug in haar werk, via Instagram: (www.instagram.com/akuapeaches/): “Benader je ongewenste gewoonten met nieuwsgierigheid. Leer welke ingehouden angst ze dienen en hoe je ze bevrijdt”. 

Marian Owusu Sechere

Collin Edson

Collin Edson is een Caribisch Nederlandse performer, theatermaker cabaretier en presentator.

In zijn theaterstukken schrijft hij zijn eigen teksten die gebaseerd zijn op zijn ervaringen, in het leven van hier en nu. Hij acteert, schrijft, dicht, zingt en laat je ook zeker lachen als cabaretier. 

Collin presenteert jaarlijks verschillende culturele podia zoals Kwakoe en Keti Koti. Ook maakte hij internationaal furore met zijn showcase Bon Bini op onder andere Curaçao. Zijn ambities liggen in het verder presenteren van kunstpodia, comedy en een sitcom ontwikkelen voor tv. In 2013 debuteerde hij met zijn avondvullende one man show "Kompas". In 2015 genoten we van hem op RTL4 in het tv programma “Thuis voor de buis.” Iedere woensdag presenteert hij via RAZO-SALTO Amsterdam een 2 uur durend zeer gevarieerd radioshow. Kortom, een veelzijdig en divers talent.

Collin Edson

Frida Winklaar Domacassé

Frida is opgegroeid in de multiculturele wijk Lago Heights op Aruba. Al jong spraken ze bij Frida thuis drie talen en luisterden ze naar sprookjes uit verschillende werelddelen. Haar ouders uit Curaçao en Bonaire vertelden ook graag anekdotes. Op de lagere school al begon ze met het schrijven en vertellen van verhalen. Jaren later kwamen de gedichten, in het Papiamentu, Engels en Nederlands.  

Op verschillende podia vertelt ze interculturele verhalen en draagt ze gedichten voor. Ze is lid van schrijfgroep Divers en van schrijfgroep Simia Literario. Frida heeft 12 boekjes in eigen beheer uitgegeven. Haar werk is opgenomen in ongeveer 40 bloemlezingen en tijdschriften. Haar thema’s waaieren naar alle kanten uit. Onder andere de Caraïben, verlangen, afscheid, sociale fotografie, de natuur, muziek en ouder worden.  

Frida

Heidi Koren

Heidi debuteerde in 2015 met de bundel Gedachten over een mogelijk einde. Ze studeerde aan de Schrijversvakschool Amsterdam en in 2019 verscheen haar eerste roman HawaÏ 2000.

Heidi geeft schrijfles aan volwassenen, poëzieles op scholen en is momenteel bezig met het behalen van de Master Kunsteducatie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. In 2020 kwam haar gedichtenbundel uit “Wie dit leest is gek” bij Uitgeverij Vrijdag. Heidi Koren is stadsdichter van Nijmegen van 2021 tot 2023.  

Heidi

Melanta Ayon

Melanta (1991) is cultureel antropoloog en artiest. De focus van haar visie is eenheid en verbinding. Ze woont in Rotterdam en op Curacao en geeft workshops over de belichaming van je authentieke zelf Via haar creatieve expressie drukt zij uit hoe zij de wereld en zichzelf ervaart. Dans, spoken word en theater zijn haar favoriete expressievormen.   

Melenta

Incora Rudolph

Incora is een zeer getalenteerde dichteres uit Curaçao. Al van kleins af aan gloeide een waakvlammetje in haar hart voor het schrijven en voordragen van gedichten. Inmiddels brandt het volop! Inorca combineert haar poëzie vaak met “visuals”. Tijdens de performance van haar gedicht “Free”, ondersteunt door schaduwdansers, is dit goed te zien. 

Incora

Crisèn Schorea

Crisèn (1975) is van beroep socioloog, vanuit haar hart schrijfster, zangeres, actrice en een bewonderaar van kunst. Met name beeldende kunst. Crisèn is een bezige bij, maar nooit te druk voor haar dierbaren.

“Ik word niet alleen bepaald door mijn kunst maar het  is ontegensprekelijk het belangrijkste kanaal voor mijn om uit te drukken, te reflecteren, te inspireren, te onderwijzen en te delen.”

Crisen

Rienaysa Lamp – Antonia

Rienaysa is geboren op 16 juni 1987 op Curacao en is grootgebracht door haar oma en opa. Elementen zoals de Curaçaose geschiedenis, muziek, gewoontes en de taal Papiamentu vormden de voornaamste basis van haar opvoeding. Haar zangtalent, het schrijven en voordragen van gedichten heeft ze van haar oma geërfd en haar danstalent van haar opa. Vanaf haar 5e staat ze in verschillende hoedanigheden (zang, dans, poëzie) zowel nationaal als internationaal op het podium.  

In 2002 is Rienaysa lid geworden van de poëziegroep Anakú-Kuumba, onder leiding van docente Papiamentu en dichteres Noris Doran. “Alles wat ik in mijn dagelijkse leven ervaart wekt bepaalde gevoelens bij mij op. Dit zet ik op papier en daaruit komen mijn poëtische creaties voort die motiveren en activeren. Dit heeft altijd als een soort van therapie voor mij gewerkt waar ik in alle rust kon loslaten en in mijn eigen creativiteit mezelf reconstrueren.

Haar debuutbundel, “Un krènchi di Rienaysa – Een vleugje Rienaysa” komt eraan!   

Rienaysa

Wout Waanders

Wout publiceerde onder meer in Hollands Maandblad en Das Magazin en trad op tijdens festivals zoals Zwarte Cross, het Wintertuinfestival en Lowlands. In 2014 won hij Write Now! ’s-Hertogenbosch en in 2015 werd hij geselecteerd om deel te nemen aan het Slow Writing Lab, het talentontwikkelingsprogramma van het Nederlands Letterenfonds.

Van 2019 – 2021 is Wout stadsdichter van Nijmegen. Zijn sterk debuut een paar maanden geleden met het poëziebundel “Parkplan” is niet onopgemerkt gebleven. Wout is onlangs genomineerd voor de C. Buddingprijs!

Wout

Gershwin Bonevacia

Gershwin is dichter, schrijver en spoken word artiest. Sinds maart 2019 is Gershwin stadsdichter van Amsterdam. ‘Ik wil dichter zijn, dichter bij mezelf, maar ook dichter bij jou’, zo klinken de poëtische woorden. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic door meer dan 5000 exemplaren te verkopen.

Hij schrijft maandelijks een gedicht in Het Parool en is met zijn kenmerkende  manier van voordragen regelmatig onderdeel van culturele programma’s. Zijn stormachtige opkomst ging door zijn dyslexie niet vanzelf, maar het worstelen met woorden maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar. 

Gershwin

Het Blauwe Uur #4 Empathie TERUGKIJKEN

Wat is empathie nou eigenlijk? Kan je er ook tegen zijn? En wat moet en kan ik er mee? Tijdens de volgende editie van Het Blauwe Uur op zondag 2 mei gaat moderator Naomi Nagtegaal in gesprek over empathie in de breedste zin van het woord, met gasten Jerry Afriyie en Janneke Stegeman. Filosoof en spoken word artiest Lev Avitan schuift ook aan en zal een optreden geven. Een vijfde stoel aan tafel is gereserveerd voor het digitale publiek. Het publiek wordt veelvoudig om hun mening of input gevraagd. Deze middag is georganiseerd in het kader van de Dag van Empathie, een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Cultuur op de Campus.

Deze editie van Het Blauwe Uur zal via een livestream hieronder worden uitgezonden.