Afrotopia - Afrika Museum
2 september 2018

Afrotopia

Afrotopia

De Afrikaanse fotobiënnale, Rencontres de Bamako, is het meest prestigieuze platform voor hedendaagse fotografie uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Uit driehonderd inzendingen zijn veertig topkunstenaars geselecteerd om, binnen de huidige Afrikaanse realiteit, hun visie op de toekomst van Afrika te tonen. Hun verbeeldingskracht geeft een artistiek perspectief op sociale, politieke, economische of historische ontwikkelingen en laat ons een eigentijds Afrikaans wereldbeeld zien.

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 2 september 2018 te zien in het Afrika Museum.

De tentoonstelling bestaat uit veel intiem werk, waarin de complexe relatie tussen een individu en de snel veranderende maatschappij centraal staat. Andere werken behandelen de verstedelijking van Afrika en bieden zowel optimistische als pessimistische vooruitzichten. Maar vrijwel alle werken zijn kritisch, en velen politiek geëngageerd. Om de gepresenteerde werkelijkheid zo goed mogelijk in beeld te brengen verleggen enkele kunstenaars de grenzen van de kunstvorm fotografie. Het is de eerste keer dat een tentoonstelling van deze biënnale buiten Mali te zien is.

AFROTOPIA is te zien t/m 2 september 2018.

Klik op de foto voor volledige weergave
“Het zijn de afwisseling en de vaak ongelofelijke verhalen achter de kwalitatief goede beelden, die van Afrotopia een prachtige tentoonstelling maken”
**** De Telegraaf

© Athi-Patra Ruga (Afrique du Sud) – Miss Azania – Exile is waiting – 2015 – Courtesy of the artist and WHATIFTHEWORLD/Gallery Cape Town/Johannesburg
© Zied Ben Romdhane (Tunisie) – West of Life – 2014-2016
© Phumzile Khanyile (Afrique du Sud) – Plastic Crown – 2016 – Courtesy of the artist and Afronova Gallery, Johannesburg
© Sarah Waiswa (Ouganda – Kenya) – Stranger in a familiar Land – 2016 – With the support of Les Rencontres d’Arles
© Eric Gyamfi (Ghana) – Just like Us – 2016
© Fototala King Massassy (Mali) – Anarchie productive – 2017 - ©Fototala King Massassy


De Afrikaanse fotobiënnale in Berg en Dal

Het Afrika Museum heeft als doel actuele maatschappelijke thema’s te presenteren en bezoekers kennis laten maken met culturele diversiteit wereldwijd. De vernieuwende perspectieven van hedendaagse kunstenaars zijn daarbij uiterst belangrijk. Wij presenteren u daarom met trots onze samenwerking met de fotobiënnale Rencontres de Bamako, die wordt georganiseerd door het Musée national du Mali en het Institut français. 

"Interessante, doordachte, en zorgvuldig uitgewerkte en gepresenteerde kunst. Nee, dit is geen tentoonstelling met bijeengeraapt werk..."
***** Trouw