Carnaval Wereldwijd - Afrika Museum
26 maart 2017

Carnaval Wereldwijd

Wereldwijde carnavalstradities in Berg en Dal!

Dat ook andere landen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika feestelijke carnavalstradities kennen, ontdek je in de tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD in het Afrika Museum.

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 26 maart 2017 te zien in het Afrika Museum.

In Nederland, voornamelijk onder de rivieren, weten ze er wel raad mee: carnaval. Kostuums, praalwagens, muziek; het mag allemaal niet ontbreken.

Is carnaval een puur katholieke traditie? Wat zijn de overeenkomsten tussen Afrikaanse maskerdansen en het carnaval in New Orleans? En wat hebben de Oost-Europese Wildemannen met carnaval te maken? Aan de hand van kleurrijke kostuums uit Venetië, Rio de Janeiro en New Orleans,  weinig verhullende bikinibroekjes, woeste Wildemankostuums kostuums, maskers, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen kom je erachter dat er op de verschillen na een hoop overeenkomsten te vinden zijn.

Pracht en praal, kostuums en een kijkje achter de schermen

In de tentoonstelling zijn gigantische kostuums op stelten te zien, maar ook een een Nederlandse carnavalswagen uit Leuth. Je wordt meegenomen langs kleurrijke kostuums uit Venetië, Rio de Janeiro en New Orleans. En ziet weinig verhullende Braziliaanse bikinibroekjes tot woeste Wildemankostuums. Of je duikt een kostuum atelier in en ziet hoe al dit moois tot stand komt.

Overeenkomsten en verschillen in de carnavalsviering

De betekenis en vormgeving van carnavalstradities verschilt van plek tot plek, maar een aantal basiselementen is overal aanwezig: verkleden, een optocht en feestvieren. De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD neemt je mee op een wereldreis vol verrassende overeenkomsten met objecten uit eigen land en van ver over de grens. Zo ontdek je hoe wijdverspreid het Carnavalsfeest is, en zie je op welke manieren mensen over de hele wereld deze traditie beleven.