Helende Kracht

Ayahuasca

Ayahuasca is de naam van een medicinale drank, afkomstig uit het Amazonegebied

De belangrijkste weg om toegang te krijgen tot de spirituele dimensie, die van oudsher door Zuid-Amerikaanse sjamanen betreden wordt, is door het drinken van ayahuasca.

Oorspronkelijk was dit dus een hulpmiddel van sjamanen, maar inmiddels zijn het gebruik en de populariteit van ayahuasca wereldwijd verspreid.

Maar wat is het eigenlijk?

Ayahuasca is een geestverruimend middel op basis van twee planten: de ayahuasca-liaan en de bladeren van de chakruna plant. De bladeren bevatten DMT, een stof die wordt beschouwd als harddrug; de liaan zorgt ervoor dat die werkzame stof niet afgebroken wordt in de maag en kan gaan werken. In de juiste mix brengt Ayahuasca de gebruiker vervolgens in trance en veroorzaakt het hallucinaties.

Santo Daime

De Santo Daime religie ontstond in 1930 in Brazilië en over de hele wereld zijn nu Santo Daime kerken te vinden. In Nederlandse Santo Daime kerken was het achttien jaar lang toegestaan ayahuasca te gebruiken op grond van de vrijheid van godsdienstuitoefening. In oktober 2019 is daar een einde aan gekomen, omdat het middel ook in steeds meer ‘ayahuasca-centra’ werd gebruikt. Volgens de Hoge Raad is het verbod bedoeld om de volksgezondheid te beschermen en daardoor een toegelaten beperking op de vrijheid van godsdienst.