OTION header

Programmareeks Helende Kracht

Wil je zelf een bijzonder ritueel ervaren met een helende werking? Meld je dan aan voor een of enkele van deze activiteiten!  

Update: alle programma's zijn inmiddels geweest en de tentoonstelling Helende Kracht is afgelopen.    

Al geweest (archief)

#7: Ecstatic dance

Zondag 21 mei | 13:30 - 16:00 VOL  

Een bevrijdende, helende en verbindende ervaring. Ecstatic dance wordt geprogrammeerd op Healing Festivals. Kenmerkend is de opbouw van de muziek waarop gedanst wordt. Belangrijk daarbij zijn dat er geen woorden gebruikt worden vanaf binnenkomst (uit je hoofd en in je lijf), men danst op blote voeten of sokken en gaat respectvol om met elkaar. Dan volgt de openingsceremonie, met uitleg over de dans, een kennismaking met elkaar en een warming-up. Aansluitend een 2 uur durende dansreis. Vanuit een rustig begin brengt de muziek je in een aaneengesloten muzikale compositie naar extatische ritmes met klanken uit alle werelddelen, en naar prachtige helende verstilling. De muziek en de dans brengen je zo naar uithoeken in jezelf waar je nog zelden bent geweest. Tot slot is de sluitingsceremonie om na te voelen wat de dans heeft gebracht. Dit programma wordt begeleid door DJ Rhamína en Ecstatic Dance Kekerdom.

Ecstatic dance

#6: Speedcursus Ubuntu

Zondag 23 april | 13:30 VOL

De filosofie van Ubuntu gaat uit van de gemeenschap;  je doet iets voor je omgeving én je wordt er zelf ook indirect beter van – omdat de hele gemeenschap beter wordt. Schrijver en journalist Babah Tarawally leeft volgend de Ubuntu filosofie; in alles wat hij doet staat Ubuntu centraal.   

Tarawally vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld en doorstond een asielprocedure van zeven jaar in Nederland. Zijn tweede roman ‘De Verloren hand’ is gebaseerd op oorlogstrauma en de verwerking daarvan. Hierin maakte Tarawally gebruik van de Afrikaanse filosofie van Ubuntu; Ik ben omdat wij zijn.  

Tarawally: ‘’Twintig jaar in Nederland heeft me geleerd om met twee en meer culturen te leven. Dansend tussen deze verschillende culturen heeft mij tot een levenskunstenaar gemaakt. Als journalist, schrijver en denker weet ik als geen ander maatschappelijk complexe en vervelende zaken te duiden met persoonlijke voorbeelden. Ik wil mijn levenservaring gebruiken om diverse gedachten dichter bij elkaar te brengen, en om van begrippen en feiten van verschillende groepen één gehele gemeenschappelijke deler te maken. Hiervoor maak ik gebruik van Ubuntu, de Afrikaanse filosofie waarmee ik gevormd ben als een individu in dienst van de gemeenschap.” 

Babah Tarawally legt tijdens deze speedcursus uit wat Ubuntu is en hoe dit Afrikaans concept zich verhoudt tot het thema healing. Ook doe je mee aan een Ubuntu ritueel. Meld je aan via bovenstaand formulier. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. 

Babah Tarawally
Babah Tarawally

#5: Diepe kennis van de plant

Zondag 26 maart | 11:30 (VOL), 13:30 (VOL) en 15:00 (VOL)

In het Amazonegebied, het tropisch regenwoud in Suriname, in de jungles van Afrika en in Nederland groeien planten met medicinale werking. Planten worden wereldwijd gebruikt als middel voor genezing. Desta Deekman heeft veel kennis van planten en hun helende werking. “The strongest medicine is de spirit of a plant”, aldus Desta. Ze laat je deze middag kennismaken met geneeskrachtige kruiden en planten uit het Surinaamse Amazonegebied en hoe die worden gebruikt in een kruidensamenstelling in combinatie met olie. Bij deze workshop kun je zelf aan de slag met een oud familierecept dat van generatie op generatie is doorgegeven. En maak je van basisingrediënten een wassing die gebruikt kan worden voor een reinigingsritueel. Meld je aan via bovenstaand formulier. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Desta Deekman
Desta Deekman

#4: Bewegen als medicijn

Zondag 26 februari | 11:30 (VOL) en 13:30 (VOL)

Bewegen is gezond en brengt ons stresssysteem tot rust. Sherise & Gianine Strang zijn beide professionele dansers/choreografen en zijn geïnteresseerd in de helende kracht van beweging. In hun workshops gebruiken ze sjamanistische tools gecombineerd met beweging en helpen ze je begrijpen en ervaren hoe je stagnerende energie kunt verplaatsen in je lichaam. Het is hun missie om mensen te laten ervaren dat de kracht in onszelf zit, dat we onszelf kunnen helen.  ‘We willen mensen terug naar hun lichaam begeleiden en zo laten ervaren dat alles mogelijk is’. 

Je gaat aan de slag met ademhalingstechnieken en eenvoudige bewegingsoefeningen en leert hoe je je energie door middel van beweging kunt beïnvloeden. Deze workshop is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar. Ervaring met dans is niet nodig en de workshop is geschikt voor iedereen die ervoor open staat. Meld je aan via bovenstaand formulier. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

 Sherise & Gianine Strang
Sherise & Gianine Strang

#3 De kracht van de maan

Zondag 22 januari | 13:30 (VOL)

Wat is de invloed van de maan is op onze gezondheid, gemoedstoestand relaties en ons werk? Josie Boog vertelt hoe de maancycli werken, hoe je je kunt verbinden met de maan, welke rituelen bij welke maanfase horen en hoe de maan ons verbindt met de kosmos. En hoe je door te werken met de maan, je leven beter kunt sturen en op alle fronten kunt verbeteren. Josie Boog is astroloog en auteur bestudeert al jaren de maan en de sterren, en de invloed van de hemellichamen op het dagelijks leven. Via Instagram en haar eigen website bereikt zij een grote en trouwe groep volgers.

Josie Boog
Josie Boog

Na de lezing van Josie begeleidt holistisch therapeut Gail Kersout een maanmeditatie. Op zondag 22 januari is het ‘nieuwe maan’, de maanstand die in het teken staat van nieuwe energie en het manifesteren van nieuwe mogelijkheden. Tijdens deze meditatie laat je je gedachten en zorgen los. Je geeft als het ware een kickstart aan je geest en maakt ruimte voor nieuwe ideeën en plannen.

Gail Kersout
Gail Kersout

#2: Soundhealing 

Zondag 11 december | 11:30 (VOL) en 13:30 (VOL) | Inschrijven is niet meer mogelijk Zondag 15 januari | 11:30 (VOL) en 13:30 (VOL) | Inschrijven is niet meer mogelijk

Ritueel performer OTION nodigt je uit voor een ‘soundwave session’; een unieke workshop soundhealing waarbij je een reis maakt op de golven van geluidsfrequenties. OTION is de artiestennaam van Guillermo Armand Blinker, singer-songwriter, spoken word-artiest en danser/choreograaf. Geïnspireerd door hiphopcultuur, neo-soulmuziek en zijn Afro-Surinaamse roots bevindt hij zich tussen het voorouderlijke en het futuristische terwijl hij magie wil creëren in het moment. Voor de soundhealing gebruikt OTION een lusstation, dat een veelvoudigheid aan stemmen, voorouders en utopische dromen creëert. Je wordt ondergedompeld in een collectief geluidsbad  wat je de mogelijkheid geeft om een innerlijke reis naar binnen te maken. Meld je aan via bovenstaand formulier. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. NB: het kan koud zijn in deze ruimte. Deelnemers zitten of liggen op yogamatjes op de grond, je kunt zelf een extra dekentje meenemen.

OTION
OTION

#1: Cacao meditatie

Zondag 6 november | 11:00 (VOL) en 13:30 (VOL) | Inschrijven is niet meer mogelijk.

Ontdek de helende werking van het oeroude medicijn cacao. Cacao is een oeroud medicijn; de Inca’s waardeerden cacao als goud. Cacao is een zachte en tegelijkertijd krachtige plant met sterke helende kwaliteiten. Cacao helpt je om je hart te openen en daardoor meer geluk, rust en verbinding te ervaren. Tijdens deze cacaomeditatie neemt Jennifer Ann Fritts je mee op een reis diep in eigen hart, om te luisteren naar onze zintuigen. Deze unieke training begint met zachte meditatie en een cacao ceremonie. Na het drinken van de cacao mediteer je onder muzikale begeleiding van Jennifer Ann om zo de energieën in ons weer in evenwicht te brengen en een goede gezondheid te herstellen. 

Jennifer Ann Fritts
Jennifer Ann Fritts