Victor Gama

Over Victor Gama

Muzikant, componist, activist en ontwerper van instrumenten: Victor Gama. De man achter INSTRMNTN.

Headerfoto door Eric Engel.

Victor Gama werd geboren in Angola en woont momenteel tussen Luanda, Lissabon en Brussel. Voor zijn werk op het gebied van muzikale compositie gebruikt hij onder andere veldopnames, een audio-video-installatie en het ontwerp van zijn eigen hedendaagse muziekinstrumenten. Victor kreeg opdrachten van ensembles en instellingen zoals het Chicago Symphony Orchestra, de Kronos Performing Arts Association, de National Museums of Scotland, het Tenement Museum in New York, het Prins Claus Fonds, het Royal Opera House van Londen. 

Zijn inspiratie haalt hij uit de culturele diversiteit en muzikale rijkdom van zijn geboorteland Angola. Maar ook elementen uit de natuur, uit de kosmos, verhalen of een speelse dialoog tussen mensen kunnen leiden tot het ontwerpen van een nieuw muziekinstrument. Elk instrument heeft een eigen verhaal en karakter. Zo creëert Victor Gama een bijzondere en onderscheidende muzikale taal.  

In Angola worden traditionele muziekinstrumenten heel vaak door de musici zelf gemaakt. Het ontwerp en de bouw zijn een essentieel onderdeel van het maken van muziek. Elk instrument is uniek. Datzelfde geldt voor de muziekinstrumenten en geluidsinstallaties van Victor Gama. In de ontwerpen van zijn muziekinstrumenten combineert hij traditionele- met hedendaagse technieken zoals 3-D prints.

Bekijk hier de website van het INSTRMNTS project.

Victor Gama