Veelgestelde vragen - Afrika Museum

Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op vragen die ons regelmatig bereiken. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel hem dan via het contactformulier of neem telefonisch contact op via 088 - 0042 800.

Wat zijn de openingstijden van het museum?

Het museum is van dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur geopend, op zaterdag en zondag van 11-17 uur. Tijdens schoolvakanties en op sommige feestdagen zijn wij ook op maandag geopend. Klik hier voor het uitgebreide overzicht.

Kan ik mijn gekochte tickets omzetten naar een andere dag?

Kun je helaas toch niet komen op de dag waar je tickets voor hebt gekocht? Stuur een mailtje naar info@afrikamuseum.nl en we helpen je graag met het verplaatsen naar een andere dag. Houd er rekening mee dat er geen geld teruggestort wordt voor reeds gekochte tickets.

Is het museum makkelijk bereikbaar?

Wij zijn uitstekend bereikbaar met auto en fiets. Met het openbaar vervoer kun je via de Haltetaxi van RRReis prima het museum bereiken. Deze haltetaxi rijdt op bestelling tussen busstations en stopt ook voor de deur van het museum. Een rit kun je reserveren via RRReis.nl/haltetaxi, telefonisch via 085 – 004 66 99 of via 9292 app. Doordeweeks rijdt de haltetaxi tussen 06.00 uur en 01.00 uur. In het weekend en op feestdagen tussen 08.00 uur en 00.00 uur. De haltetaxi rijdt in heel Gelderland. Het tarief bestaat uit een opstaptarief van € 2,02 + € 0,36 per kilometer.

Ook kun je vanaf het centraal station met lijn 8 via Berg en Dal (halte de Meerberg) of lijn 5 via Groesbeek (halte Dekkerswald). Na beide bushaltes staat je een wandeling van respectievelijk 20 en 30 minuten te wachten. Zie www.9292.nl voor meer reisadvies.

Het is ook mogelijk om te parkeren op het terrein van het Afrika Museum. Een parkeermunt van €2,00 is te verkrijgen bij de kassa.

>Meer info en routebeschrijving

Nb. Incidenteel vinden er events in de omgeving van Berg en Dal plaats die de bereikbaarheid beperken, denk aan de Zevenheuvelenloop. Check dan ook altijd onze Tickets pagina of er een event plaatsvindt op de door jou gewenste bezoekdag. 

Mag ik fotograferen in het museum?

Fotograferen is toegestaan zonder het gebruik van een flits of statief en alleen voor niet-commerciële doeleinden. Voor commerciële fotografie dien je contact op te nemen met de afdeling PR.

Is het museum toegankelijk voor mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel?

Het binnenmuseum is goed toegankelijk voor bezoekers die gebruikmaken van een rolstoel of rollator. De verschillende verdiepingen zijn per lift te bereiken. We beschikken over een beperkt aantal rolstoelen, waar kosteloos gebruik van kan worden gemaakt.

De Afrikaanse dorpen in het buitenmuseum zijn bereikbaar via verharde paden; deze zijn door de hoogteverschillen echter niet allemaal even makkelijk berijdbaar met een rolstoel of rollator. Helaas zijn niet alle huizen in de verschillende dorpen begaanbaar met een rolstoel of rollator.

Wanneer je niet in de gelegenheid bent om het museum zelfstandig te bezoeken, bieden wij aan degene die je begeleidt gratis museumentree. Het is helaas niet mogelijk het museum te bezoeken in een scootmobiel.

Het museum beschikt over 3 invalidenparkeerplaatsen. Drie parkeerplaatsen bevinden zich rechts van de entree; de andere drie vind je vlakbij het museumrestaurant 'De Kalebas'. 

Zijn honden toegestaan in het museum?

Het meenemen van honden en overige (huis)dieren is niet toegestaan in het museum, met uitzondering van een assistentie-hond (SOHO-hond) of blindengeleidehond, mits deze is aangelijnd.

Zijn rugtassen toegestaan in het museum?

Nee, rugtassen zijn niet toegestaan in het museum net als tassen groter dan A4. Tevens is het niet toegestaan de rugtas op de buik te dragen. In het museumpark zijn rugtassen en tassen groter dan A4 wél toegestaan. 

Beschikt het museum over een garderobe en/of kluisjes?

Ja, het museum beschikt over een (onbewaakte) garderobe. Ook zijn er gratis kluisjes aanwezig.

Mag ik eten en drinken meenemen naar het buitenmuseum?

Ja, maar eten en drinken is alleen buiten in het museumpark toegestaan. In het binnenmuseum is eten en drinken niet toegestaan. 

Is er een audiotour beschikbaar, en in welke talen?

Ja, de audiotour leid je langs hoogtepunten uit de vaste collectie. De tours zijn beschikbaar in het Nederlands, Duits en Engels en gratis verkrijgbaar bij de museumkassa.

Kan ik de museumcollectie digitaal bekijken?

Op onze online collectiesite kun je naast het overgrote deel van onze voorwerpen ook onze fotocollectie en meest recente aanwinsten bekijken. Je kunt er zoeken op 'nu te zien', cultuur, herkomstgebied en eerdere tentoonstellingen. 

Het Afrika Museum vormt samen met het Tropenmuseum in Amsterdam en Museum Volkenkunde in Leiden, het Nationaal Museum van Wereldculturen. Sinds 2017 werkt het Nationaal Museum van Wereldculturen nauw samen met het Wereldmuseum in Rotterdam. Op onze collectiesite kun je daarom ook de collecties van deze drie musea bekijken. 

Kan het museum als foto- of videolocatie gebruikt worden?

Er is veel mogelijk; wel denken we graag met je mee dus neem van tevoren altijd contact op met de afdeling Marketing & Communicatie via 088 0042 997.

Kan ik in het museum een ruimte huren voor een vergadering of feest?

Jazeker! Het museum verhuurt verschillende ruimtes en zalen, voor kleine en grote groepen. Neem voor meer informatie contact op met reserveren@afrikamuseum.nl.

Kan ik een voorwerp laten taxeren?

Nee, het Afrika Museum taxeert geen objecten. Hiervoor kun je terecht bij een veilinghuis of erkende taxateur in jouw regio.