Abiy Ahmed

Politieke veranderaars

Al eeuwenlang verzetten Afrikaanse, Afro-Amerikaanse, Afro-Caribische en Afro-Europese gemeenschappen zich tegen racisme en economische onderdrukking en streven ze naar onderlinge solidariteit.

In de tentoonstelling is een muurschildering te zien, gemaakt door kunstenaars Dewy Elsinga (1992), bekend onder de naam ‘Butterfingaz’ en Brian Elstak (1980). De muur geeft de sfeer van politieke verandering weer. Met portretten van o.a. Nelson Mandela, Patrice Lumumba, Ellen Johnson Sirleaf en Malcolm X.

 

Muurschildering

Abiy Ahmed

Politieke veranderaars zijn niet alleen iets van vroegere tijden. Onlangs heeft de premier van Ethiopië Abiy Ahmed de Nobelprijs voor de vrede toegekend gekregen. De 43-jarige premier heeft sinds zijn aantreden een rol gespeeld in de democratisering van Ethiopië, bemiddeld bij het conflict tussen Soedan en Zuid-Soedan en een einde gemaakt aan het conflict met buurland Eritrea.

 

Abiy Ahmed

Wist je dat

Zonder Afrikaanse grondstoffen had jij nu geen mobieltje op zak. Coltan en kobalt worden vanuit Congo naar onder andere China geëxporteerd, waar met deze mineralen talloze mobiele telefoons worden gemaakt. De grondstoffen vormen een belangrijke inkomstenbron en verschillende milities in Congo strijden om controle over de handel.