''Er zijn onder de mensen die geen stem hadden, nu steeds meer mensen die wel een stem hebben. En degene die altijd de macht hadden, krijgen wat moeite met diegene die op zoek zijn naar een stem. Je zou toch wensen dat die personen met die macht reflecteren. Zij zouden een stukje moeten opschuiven op het pluche, maar opschuiven op dat pluche is niet een van de meest voor de hand liggende bewegingen.''
- Irish Verwey
Ook in de provincie Gelderland zijn sporen van slavernij te vinden. Sinds 2020 doen Gelderse organisaties onderzoek naar mensen, plaatsen, gebeurtenissen, huizen en kastelen die een verband hebben met het slavernijverleden. Het project Mapping Slavery (www.mappingslavery.nl) deed onderzoek naar deze plaatsen en bracht ze in beeld. Samen met het museum maakten zij een selectie, die laat zien dat de sporen van het slavernijverleden nog altijd in heel Nederland zichtbaar zijn.
Op de erebegraafplaats in Loenen is het graf van Anton de Kom te vinden. Anton de Kom was een vrijheidsstrijder, schrijver en verzetsman. In Suriname zette hij zich in voor de onafhankelijkheid van zijn land en later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij aangesloten bij het verzet. In de nadagen van de oorlog komt hij in het concentratiekamp Neuengamme terecht. Daar overlijdt hij aan tuberculose. Met Irish Verwey bezoeken we de begraafplaats en vertelt zij wat deze plek voor haar betekent en dat hij pas in 2020 als eerste Surinaamse man toegevoegd is aan de Canon van Nederland. Bekijk haar verhaal in onderstaande video.