hvhsv
Jouw foto in de tentoonstelling!

Insturen fotomateriaal

De tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden is nu te zien in het Afrika Museum. 

De expositie die eerder in het Tropenmuseum te zien was, is uitgebreid met de sporen van kolonialisme in Gelderland. En de doorwerking ervan naar het heden dat zich onder meer uit in racisme.  
 
Zo breiden we de expositie uit met recente gebeurtenissen rond anti racisme activiteiten in de regio, die aansluiten op de wereldwijde protesten. Zoals de Black Lives Matter (BLM) demonstraties in Nijmegen, Arnhem en Wageningen. Voor dit onderdeel van de tentoonstelling zijn we op zoek naar fotografisch beeldmateriaal, opgenomen door deelnemers van deze Gelderse BLM-demonstraties. 

Gewoon, met een telefoon.  
Want hoe kunnen deze historische gebeurtenissen beter gedocumenteerd worden, dan met beeld van de deelnemers zélf. Van alle (geschikte) inzendingen wordt een diashow gemaakt en getoond op een scherm in de expositie.  
 
Was jij erbij en heb je foto’s? Wil je meehelpen anti-racisme activiteiten te archiveren?  
Dan nodigen we je uit om deze in het formulier hieronder te uploaden. 

De tentoonstelling

Heden van het Slavernijverleden, meer informatie via deze pagina, is op 17 juni geopend in het Afrika Museum en te zien t/m 21 augustus 2022. In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Trans-Atlantische slavernij, pas in 1873 konden de tot slaaf gemaakten de plantages verlaten. Dat lijkt lang geleden, maar die ongelijke raciale verhoudingen die in honderden jaren van koloniale overheersing opgebouwd zijn, lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. De tentoonstelling laat zien hoe slaafgemaakten zich verzetten. Ze kwamen in opstand. Soms gebeurde dit openlijk met geweld. Soms deden ze dit in het geheim door eigen muziek, religies en talen te creëren. 

Wat wordt er precies met het beeldmateriaal gedaan?

Van de geschikte inzendingen wordt een diashow gemaakt die t/m 21 augustus 2022 onderdeel van de tentoonstelling zal zijn. Mocht je een naamsvermelding bij jouw foto op prijs stellen, kun je dat bij onderstaand formulier aanvinken. 

De foto’s worden door ons alléén gebruikt voor dit onderdeel in de tentoonstelling. Ze worden niet op social media of website gebruikt door het museum. 

Als jouw foto geselecteerd wordt voor de tentoonstelling, krijg je hier uiteraard bericht van, samen met een uitnodiging om de tentoonstelling te komen bekijken. 

Waar moet de foto aan voldoen?

Vanzelfsprekend dient de foto scherp te zijn. Via onderstaand formulier kun je een foto van maximaal 16 mb uploaden. Er is geen minimum, maar houd +/- 1 mb aan. De foto kan zowel liggend als staand genomen zijn. Er mogen mensen herkenbaar op te zien zijn, mits zij hier toestemming voor hebben gegeven. Dat dient aangevinkt te worden in onderstaand uploadformulier. 

De uploader geeft een licentie voor gebruik van het beeldmateriaal maar blijft de eigenaar. Die licentie loopt af op 21 augustus 2022. De eigenaar kan deze licentie te allen tijden intrekken door dat aan te geven via het contactformulier op deze pagina. Mocht dat aan de orde zijn, wordt de desbetreffende foto verwijderd uit de tentoonstelling en uit het archief.

Voor- en achternaam:
Slechts één bestand.
2 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, svg, jpeg, JPEG, JPG, PNG.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.