Mapping Slavery

Slavernijverleden in Gelderland

Ook in de provincie Gelderland zijn sporen van slavernij te vinden. Sinds 2020 doen Gelderse organisaties onderzoek naar mensen, plaatsen, gebeurtenissen, huizen en kastelen die een verband hebben met het slavernijverleden. 

Uit archieven van een aantal Gelderse families blijkt dat zij eigenaren waren van plantages in Suriname en Guyana. Er is bekend dat zij bedienden hadden in Nederland die daarvoor in Suriname in slavernij leefden. Soms reisden die mee terug naar Nederland. In Gelderland wonen nog nazaten van tot slaaf gemaakten.  

Sporen van Slavernij in Nederlandse architectuur

De slavernij bracht een aantal mensen in Nederland grote rijkdom. Met dit geld konden zij luxe huizen laten bouwen of kopen. Soms werden deze huizen versierd met gevelstenen die naar koloniale bezittingen verwezen of kreeg een gebouw een naam die te maken had met de koloniale handel. Veel van deze gebouwen staan nog overeind en zijn tastbare overblijfselen van het koloniale- en slavernijverleden. Het project Mapping Slavery (www.mappingslavery.nl) deed onderzoek naar deze plaatsen en bracht ze in beeld. Samen met het museum maakten zij een selectie, die laat zien dat de sporen van het slavernijverleden nog altijd in heel Nederland zichtbaar zijn. 

Mapping Slavery